Odprta Kuhinja

Trik, ki ga preprosto morate poznati za hitro smukanje peteršilja

Odpri galerijo
A+   A-
Med svežimi zelišči, ki jih vsakodnevno uporabljamo v kuhinji, visoko mesto zaseda peteršilj. Tako bomo bliskovito ločilo steblo od lističev.


Pogosto kupimo velik šop peteršilja, ne da bi razmislili, kako ga bomo uporabili. Lahko ga postavimo v kozarec s svežo vodo in bo nekaj dni ohranil svežino, pri čemer je vodo dobro menjati vsak dan. Lahko ga sesekljamo in spravimo v dobro zaprte posode in hranimo v hladilniku. Večje količine lahko zamrznemo. Tako bomo imeli zmeraj pri roki ščepec ali dva za v juho in seveda druge jedi.

Tržaška omaka


V nekaterih peteršilj igra pomembnejšo vlogo, ni le zgolj dodatek. Ena takih je arabska solata tabule, v naših krajih pa je izjemno priljubljena tržaška omaka, ki jo pripravimo iz svežega peteršilja, česna in oljčnega olja: peteršilj in česen drobno sesekljamo, prelijemo z oljčnim oljem, dobro premešamo in omaka je pripravljena. Ponekod vanjo kanejo še nekaj kapljic limonovega soka, kar ji daje posebno svežino.

Tržaško omako tradicionalno postrežemo k pečenim ribam, lignjem na žaru in drugim morskim jedem, imenitno pa se poda tudi k mesu, potresemo jo po pici ali rižoti ali zmešamo v juho. Vsekakor je obvezna med prilogami, ki jih vnaprej pripravimo za piknik, kjer se bo peklo na žaru. Po svetu najdemo več različic te omake, Francozi ji dodajajo kis, v Južni Ameriki pa pekoč česen ni dovolj, zato ji dodajo še čili in jo postrežejo s piščancem ali drugim pečenim mesom. Tržaško omako in njene različice v hladilniku lahko hranimo par dni, seveda če je spravljena v dobro zaprti posodi ali kozarcu.
Priporočamo: 5 hladnih omak s česnom, ki jih ni treba kuhati

Hitro ga osmukamo z ribežnom


Za vse navedene jedi potrebujemo večje količine sesekljanega peteršilja, postopek priprave pa si lahko poenostavimo z nekaj triki in pripomočki. Peteršilj v šopku dobro operemo in posušimo ter preverimo peclje, če so preveliki, so morda že oleseneli, te dele odstranimo. Porabimo jih lahko kot jušno zelenjavo. Če se nam mudi, lahko peteršilj sesekljamo tudi v blenderju, vendar tvegamo, da bo preveč zmečkan. Zelo preprosto ga lahko osmukamo s pomočjo kuhinjskega ribežna: več stebel damo v šopek in potegnemo skozi posamezno luknjico ribežna, na eni strani ostane gol pecelj, na drugi pa listje, to po potrebi dodatno sesekljamo.
Preberite tudi: Vse to lahko naredite iz lističev za lazanjo

Besedilo: Alenka Kociper

Naslovna fotografija: KucherAV/Getty Images
Deloindom.si: Ali lahko okrasne lončnice zalijemo s čajem
Datum Objave: 22.3.2023 ob 07:03

Več iz te teme:

peteršiljribežensmukanje peteršilja

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja