Odprta Kuhinja

Trik, s katerim omilimo ostrino mlade čebule

ni podpisa
Odpri galerijo
A+   A-
Mlada čebula je med prvimi vrstami zelenjave, ki si jo privoščimo spomladi; spremlja jedi z žara, narežemo jo v solate, sesekljano potresemo po zelenjavni juhi.


Sezona piknikov se je začela in med obveznimi dodatki, ki jih postrežemo k jedem z žara, predvsem mesnim, je mlada čebula. Sočna, ostra in pekoča, da se v ustih pocedijo sline, v oči pa stopijo solze. Mnogi jo obožujejo, marsikomu pa je okus všeč, a ga moti ostrina. Kako si lahko pomagamo? Okus čebule precej omilimo, če jo, preden jo postrežemo, vsaj pol ure namakamo v hladni vodi. Menda bo učinek še večji, če v vodi raztopimo žlico sode bikarbone, a bo tudi čista voda preverjeno delovala. Čebulo lahko namakamo celo ali narezano, v tem primeru bo postala še bolj blaga. Potem jo enostavno otresemo, posušimo in postrežemo.

Uporabni tudi listi


Uživamo cele rastline, pri čemer odstrižemo korenine in poškodovane liste porežemo. Listi so okusni in še nekoliko manj ostrega okusa kot čebulica. Pozorni jedci bodo zaznali, da se tudi zeleni del razlikuje po intenzivnosti okusa. Primerni so tudi za dekoracije narezkov, sendvičev ter mesnih ali zelenjavnih jedi. Mlado čebulo narežemo na kolobarčke, lahko pa po dolgem, na liste, nekateri pa grizljajo kar celo, kot kakšne palčke. Lahko jo tudi popečemo na žaru, vendar ljubitelji zagotavljajo, da je boljša surova. Res je, da pusti neprijeten zadah, ki je lahko zlasti moteč za druge. Omilimo ga, če prežvečimo vejico peteršilja in si potem še umijemo zobe.

Uporaba


Seveda je uporabna tudi v vsakdanji kuhinji, naložimo jo v sendvič, drobno nasekljano potresemo po solati ali juhi, tudi rižoti. Lahko jo dušimo, samo ali z drugo zelenjavo, in postrežemo kot prilogo, dodamo jo k mesu, ki ga pečemo v pečici. Iz mlade čebule skuhamo juho ali omako ter jo prelijemo po testeninah. Imenitna je zmešana v skutne ali zelenjavne namaze, vendar mora biti res drobno sesekljana.

Kako pravilno hranimo mlado čebulo


Sicer pa tudi za mlado čebulo velja, podobno kot za drugo svežo zelenjavo, da jo porabimo čim prej. Če jo kupimo na zalogo, jo shranimo tako, da bo čim dlje ostala čvrsta in sočna: razdelimo jo v manjše šopke, ki jih tesno zavijemo v papirnate kuhinjske brisače. Če bo kljub temu ovenela, je nikar ne zavrzimo, pač pa porabimo pri kuhanju.
Priporočamo tudi: Mineštra po napotkih Jamieja Oliverja, ki se je nihče ne bo branil

Besedilo: Alenka Kociper
Naslovna fotografija: amnachphoto/Getty Images
Datum Objave: 10.5.2023 ob 07:05

Več iz te teme:

mlada čebula

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja