Trik, s katerim omilimo ostrino mlade čebule

Odpri galerijo
A+ A-
Mlada čebula je med prvimi vrstami zelenjave, ki si jo privoščimo spomladi; spremlja jedi z žara, narežemo jo v solate, sesekljano potresemo po zelenjavni juhi.
Uporabni tudi listi
Uživamo cele rastline, pri čemer odstrižemo korenine in poškodovane liste porežemo. Listi so okusni in še nekoliko manj ostrega okusa kot čebulica. Pozorni jedci bodo zaznali, da se tudi zeleni del razlikuje po intenzivnosti okusa. Primerni so tudi za dekoracije narezkov, sendvičev ter mesnih ali zelenjavnih jedi. Mlado čebulo narežemo na kolobarčke, lahko pa po dolgem, na liste, nekateri pa grizljajo kar celo, kot kakšne palčke. Lahko jo tudi popečemo na žaru, vendar ljubitelji zagotavljajo, da je boljša surova. Res je, da pusti neprijeten zadah, ki je lahko zlasti moteč za druge. Omilimo ga, če prežvečimo vejico peteršilja in si potem še umijemo zobe.
Uporaba
Seveda je uporabna tudi v vsakdanji kuhinji, naložimo jo v sendvič, drobno nasekljano potresemo po solati ali juhi, tudi rižoti. Lahko jo dušimo, samo ali z drugo zelenjavo, in postrežemo kot prilogo, dodamo jo k mesu, ki ga pečemo v pečici. Iz mlade čebule skuhamo juho ali omako ter jo prelijemo po testeninah. Imenitna je zmešana v skutne ali zelenjavne namaze, vendar mora biti res drobno sesekljana.
Kako pravilno hranimo mlado čebulo
Sicer pa tudi za mlado čebulo velja, podobno kot za drugo svežo zelenjavo, da jo porabimo čim prej. Če jo kupimo na zalogo, jo shranimo tako, da bo čim dlje ostala čvrsta in sočna: razdelimo jo v manjše šopke, ki jih tesno zavijemo v papirnate kuhinjske brisače. Če bo kljub temu ovenela, je nikar ne zavrzimo, pač pa porabimo pri kuhanju.
Priporočamo tudi: Mineštra po napotkih Jamieja Oliverja, ki se je nihče ne bo branil
Besedilo: Alenka Kociper
Naslovna fotografija: amnachphoto/Getty Images
Datum Objave: 10.5.2023 ob 07:05