Odprta Kuhinja

Veste, kako pravilno skuhati fižol?

Odpri galerijo
A+   A-
Zapostavljene stročnice lahko postanejo zvezde menijev.Stročnice največkrat vključimo v slovenske jedi na žlico. Velikokrat se znajdejo v jotah, ričetu in matevžu, popestrijo pa tudi marsikatero solato. Slovenci smo precej vešči kuhanja fižola, lani smo dobili celo knjigo, namenjeno tej stročnici. A vseeno, priznajte nam, kolikokrat si ga skuhate sami in kolikokrat se odločite za konzervo, s katero prihranite čiščenje dodatnega lonca? Marsikdo se bo pritožil, da doma skuhan fižol ni nikoli enak konzerviranemu, drugi pa bi zatrdili obratno. Strinjamo se lahko, da ga v resnici ni tako preprosto skuhati. Če ga boste solili prezgodaj, se nikakor ne bo skuhal, če ga boste solili prepozno, bo postal sluzast in brez okusa. Tu se porodi še vprašanje, ali je stročnice predhodno res potrebno namakati in …

Da se fižolu v prihodnje ne bomo več izogibali, je najbolje, da začnemo na začetku. Samo pomislite, koliko polpetov, bogatih z beljakovinami lahko pripravite iz njega. In koliko poletnih solat bo zaradi te sestavine pridobilo na okusu in hranilni vrednosti!

Kako se ga torej lotiti? V naslovu smo vas vprašali, kako se pravilno skuha fižol. Najverjetneje je toliko pravil kot kuharjev, zagotovo pa drži, da nas spodnji način uči nekaj novega in obeta izboljšave.

1. Pričnite z dobrim fižolom


Brooks Headley, glasbenik, avtor kuharskih knjig in punkovski lastnik newyorškega lokala Superiority burger, ki kot chef navdušuje z brezmesnimi alternativnimi burgerji, je prepričan, da je izbira dobrega fižola ključna pri končnem okusu jedi z njim. Fižol je najbolje kupiti poleti na tržnici od lokalnih pridelovalcev, ko je še svež, ga dobro očistiti, posušiti in shraniti. Tako boste imeli celo leto zalogo dobrega fižola v svoji shrambi.

2. Namakanje


Če boste fižol pred kuhanjem namočili, se bo skuhal bolj enotno, hkrati pa bo kuhanje trajalo manj časa. Tako lahko najpreprosteje zaobidete situacijo, kjer so nekateri fižoli še trdi, drugi pa že popolnoma razkuhani. Chef Heady priporoča, da fižol namakate v hladni vodi vsaj osem ur, najbolje pa kar čez noč. Preprosto ga stresite v skledo, napolnjeno z vodo, prekrijte s folijo in postavite v hladilnik. Preden ga skuhate, ga dobro sperite in odcedite.

3. Koliko vode?


Ko se fižol odločite skuhati, ne skoparite z vodo. Dodajte je toliko, kolikor je prostora v posodi, ki naj bo seveda čim večja. Kolikšno je razmerje med vodo in fižolom, ni pomembno. Chef pa priporoča, da vodo poljubno začinite: sam največkrat vodi, kjer se kuha fižol, doda na polovico prerezano neolupljeno čebulo. Preden jo potopite v vodo, jo lahko malce popečete na štedilniku, brez posode, da bo skoraj črna. V vodo pa lahko stresete tudi začimbe ali čili.

4. Kuhanje


Pa smo prišli do kuhanja. Heady priporoča, da se »kuhanje« zgodi v pečici. Ognjevarno posodo z vodo do roba, fižolom, čebulo in morebitnimi začimbami pokrijte s pokrovko ali aluminijasto folijo in postavite v pečico na 150 stopinj. Fižol naj se tako kuha med tremi in osmimi urami, odvisno od količine. Proces se morda sliši zamuden, a podarja boljši in močnejši okus ter boljšo teksturo. Fižolčki se namreč v pečici ne premikajo toliko in ne popokajo.

5. Sol?


Kot smo že omenili, ima pri kuhanju fižola sol ključno vlogo. Heady odsvetuje soljenje vode, v kateri pripravljate fižol. Namesto tega ga po končanem kuhanju na hitro strese na naoljeno in vročo ponev, skupaj z malo soljene vode. To bo le še poudarilo okus začimb, ki ste jih skuhali s fižolom.

6. Ne zavrzite vode


Voda, v kateri se je kuhal fižol, je polna okusa in škroba. Dodajte jo k omakam, juham, skratka, ne zavrzite je, ker je dragocen vir okusov, pravi chef.

7. Shranjevanje


Kot ste verjetno opazili, kuhanje fižola vzame nekaj časa, zato je smiselno, da pripravite veliko količino. Fižol, ki ga ne boste uporabili takoj, lahko nekaj dni hranite v hladilniku, preostanek pa zamrznete. Preprosto jih naložite v vrečko s patentom za zatesnitev in tako vas bodo počakali tudi več mesecev. Ko ga boste želeli uporabiti v juhi ali omaki, ga predhodno ni treba odmrzniti.
Velika noč se bliža: Ne dobite belih jajc? Nič hudega! Tako si jih naredimo sami.

Priporočamo še: 6 idej za barvanje jajc skupaj z otroki

Vir: Food52
Fotografija: Getty Images
Datum Objave: 17.4.2019 ob 19:04

Več iz te teme:

fižolstročnice

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.