Odprta Kuhinja

Vse, kar morate vedeti o bučnih shrankih

Odpri galerijo
A+   A-
Bučam lahko rečemo kar zelenjavni kameleon. Kakor jih bomo zapeljali, tako se bodo vedle. Oponašajo lahko sadje ali so zelenjava v pravem pomenu besede.Da bi jih vložili v kozarce za zimo? Nekateri stavijo na bučni kompot, ki naj bi po okusu spominjal na ananas. Drugim pa sladkih reči ne bomo prodali. Tem skušamo ustreči z bučami v kisu ali spravljenimi v kozarček kot zelenjavna omaka.

Katere izbrati?


Z bučami je tako. V sladki kuhinji jih uporabljamo podobno kot jabolka. Ker pa nimajo kisline kot to sadje, jim okus izostrimo z limonovim sokom. Vsebujejo škrob, njegova zrnca čutimo v ustih. Škrob skupaj s pektinom omogoča naravno zgoščevanje marmelad in omak, zato pektina običajno ni treba dodati. Toda buč je več kot osemsto sort in gotovo se najde kakšna z manj škroba. Take so muškatne buče. Najbolj prijazna namizna buča iz te skupine je 'early butternut'; bučka hruškaste oblike, ki ima peščišče le v spodnjem odebeljenem delu. Vendar prave melonaste arome in oranžne barve iz nje ne bomo izvabili. Za to potrebujemo večjo bučo z zvenečim imenom 'muscade de Provence' ali bučo 'lunga di Napoli'.

Marmelade pa lahko pripravljamo tudi z nekaterimi vrtnimi bučami. Primerna sorta je sladki cmok, angleško 'sweet dumpling', ali tej sorodne buče. Dela z lupljenjem manjše režaste bučke bo več in še malo bolj škrobnate so. Imajo pa okus po oreščkih, zato je sorta kot nalašč za pripravo kostanjeve marmelade.

Omenjene buče so uporabne prav za vse shranke, tako sladke kot slane in kisle. Zelo škrobnatih buč, kot je hokaido, ne moremo porabiti za marmelado, vendar se odlično obnesejo v slanih in kislih shrankih. Pa še lupiti jih ni treba!

Lupiti nam ni treba niti manjših vrtnih bučk 'jack be little', slovensko mandarin. Lupino imajo tanko kot las. Edina težava je, da so iz lahke kategorije, težke največ 250 gramov, in jih bomo potrebovali kar nekaj. Uporabne so za kompot.

Začimbe za boljši okus


Brez limone pri sladkih bučnih jedeh ne bo šlo. Vse začimbe za kompot so dobrodošle, se pravi cimet, klinčki, kardamom in ingver. Pri slanih in kislih jedeh pa sta nepogrešljiva ingver in poper, odlično se k bučam podajo tudi čili, koriander, koprc, timijan, česen in čebula.

Da se shranki ne pokvarijo


Pri vkuhavanju česarkoli bodimo zelo pozorni na čistočo. Če nimamo pomivalnega stroja, v katerem bi kozarce temeljito očistili in pregreli, jih moramo pred uporabo za pol ure postaviti v pečico, ogreto na 120 °C. Enako čisti morajo biti pokrovi. Po potrebi jih razkužimo z alkoholom. Pomembno je še, da polnimo čim bolj pod rob, se pravi, da je v kozarcu čim manj zračnega prostora. Takoj po polnjenju kozarce tesno zapremo in zavijemo v odejo, da se počasi ohlajajo. Ko se zrak pod pokrovčkom ohladi, se njegov volumen zmanjša in pokrovček res dobro tesni.

Shranki takoj po vkuhavanju nimajo pravega okusa. Sploh kisli morajo počivati štiri tedne, da se okusi premešajo in ustalijo. Kozarce shranimo v temnem in hladnem prostoru. Tako lahko počakajo leto ali dve. Kar pa seveda ni naš namen.

Marmelada brez sladkorja?


Če imamo sladko sadje, denimo zelo zrele slive ali češplje, nam sladkorja ni treba dodajati, saj ga je dovolj v bučah in slivah. Namesto sladkorja lahko uporabimo čez noč namočene datlje, prav tako svežo ali posušeno rastlino stevija, ki jo skuhamo skupaj s sadjem in pred polnjenjem odstranimo.

Drugi načini shranjevanja


Tu je še prastari način shranjevanja, sušenje. Buče narežemo na tanke rezine in razporedimo po pladnjih sušilnika ali rešetki pečice. Sušimo pri 40 do 50 °C.

Najbolj sladkosnedne bomo presenetili s kandiranimi bučami. Buče skuhamo v sladkornem sirupu, ki ga osvežimo z limono in vaniljo, lahko pa tudi z ingverjem, nato jih odcedimo in pustimo na rešetki, da se tekočina odcedi in se buče sušijo. Vsak dan jih prekuhamo v sladkornem sirupu, ki mu vsak dan dodamo več sladkorja. To ponavljamo en teden. Nazadnje buče zložimo na papir za peko ali rešetko in pustimo, da se sušijo še teden dni. Do uporabe jih shranimo v dobro zaprti posodi.

Besedilo: Mateja Reš
Foto: Lesly B. Juarez/Unsplash

Poskusite še: Bučna juha z arašidi in orientalskimi zelišči
Datum Objave: 9.9.2019 ob 08:09

Več iz te teme:

marmeladavlaganjebučevkuhavanjedžembučni shranki

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja