Za še bolj kremast pire maslo zamenjajte s to sestavino
Odpri galerijo
A+ A-
Krompirjev pire se poda k marsikateri glavni jedi, tudi najbolj praznični. Danes bomo poskrbeli, da bo v prihodnjem poskusu še bolj kremaste teksture.
Pire je ena izmed prilog, ki jo pogosto pripravljamo. V zadnjih mesecih se je pogosto pojavila ob polnjenih paprikah, odlično se poda k čuftom, kmalu pa jo bomo postregli tudi ob novoletnih sarmah. Seveda ne gre pozabiti na vse pečenke, mesne štruce, polpete in podobne mesne ali brezmesne jedi, pa naj gre za kosilo med tednom ali praznično pojedino.
Kako pripraviti najboljši pire, smo v preteklosti že ugotavljali. Z maslom smo skupaj segrevali mleko, dodajali kislo smetano. Mora biti krompir, ko ga mečkamo, še vroč ali ohlajen? In s čim se je mečkanja sploh najbolje lotiti? Z multipraktikom, mlinčkom ali navadnimi vilicami? Marsikaj smo že dognali, pred časom pa poskusili pire, ki ni vseboval masla, a nas je navdušil z izjemno kremasto teksturo. V čem je skrivnost?
Kremast pire, ki nam ne gre in ne gre iz glave, je seveda vseboval maščobo. A ta ni izhajala ne iz masla, ne iz smetane ali mleka. Skrivnostna sestavina je bila specialiteta, na katero pogosto naletimo, če odpotujemo nekoliko bolj južno od naše države. Govorimo o kajmaku, vi pa se boste gotovo vprašali, kako se česa takšnega še niste domislili sami, ko ga boste vmešali med krompir.
Povsem logična izbira
Kajmak bi na nek način lahko uvrstili med sorodnike masla, saj je pridobljen na precej podoben način. S segretega mleka po vrhu posnamejo smetano, nato pa jo pustijo zoreti v lesenih čebrih. Vsebuje vsaj petdeset odstotkov maščobe in tako nič čudnega, da markantne pike na i ne bi dodal krompirjevemu pireju. Še posebej zato, ker ima nekoliko bolj intenziven in predvsem bolj slan okus od masla, zato bo krompirjevo jed še dodatno obogatil.
Prihodnjič, ko skuhate krompir, ga prelijte s stopljenim kajmakom in dodobra pretlačite. Po želji lahko dodate tudi kanček masla in kisle smetane. Za velik učinek bo zadostovalo že 50 gramov kajmaka, seveda pa sledite svojemu okusu in ga postopoma dodajate krompirju, da dobite želeno teksturo.
Preberite še: Tedenski jedilnik: skoraj pozabljene jedi, ki jih obožujemo
Fotografija: Yana Tikhonova/Getty Images
Datum Objave: 22.11.2023 ob 01:11