Odprta Kuhinja

Začimbe: 10 dejstev, ki jih morate poznati

A+   A-
Koliko jih dodati? Na kateri stopnji kuhe potresemo začimbe v lonec? Koliko vrst hkrati, da bodo jedi ravno prav okusne in jedci zadovoljni?


1. Ne vseh hkrati!


Naj se ohrani prvinski okus hrane, ki jo izbrane začimbe le dopolnijo. Svetujemo eno ali največ tri vrste. Več pa naj jih dodajo v jed poznavalci.
Preberite tudi: Poznate razliko med začimbami in zelišči?

2. Za začetek ne preveč!


Za štiri jedce zadošča četrt čajne žličke blage začimbe za eno jed, pri ostrih sprva količino še zmanjšamo. Pravo mero določimo s pokušanjem, nikoli pa ni odveč kanček drznosti in inovativnosti.

3. Katere na začetku kuhe, katere na koncu


Zrnate (poper, brin ipd.) in zelišča z voščenimi in trdimi listi (lovor, rožmarin, žajbelj) dodamo na začetku kuhanja, rezane, mlete in dišavnice z nežnimi svežimi listi (peteršilj, meta, bazilika, timijan, majaron ipd.) pa malo pred koncem.

4. Sol in začimbe?


Če uporabljamo začimbe in zelišča, jedi ni treba toliko soliti.

5. Vpliv na telo


Ostre pospešijo izločanje sline in drugih prebavnih sokov, povzročijo potenje, ki v toplejšem delu leta blagodejno hladi, v hladnem pa vzbudi občutek prijetne notranje toplote.

6. Aroma


Cele se manj kvarijo kakor mlete. Aroma  namreč na zraku izhlapi ali oksidira, kar z mletjem pospešimo. Najbolje storimo, če začimbo zmeljemo, zdrobimo, stremo, nasekljamo tik pred uporabo.

7. Shranjevanje


Shranjujemo jih v tesno zaprti stekleni ali kovinski posodici, v temnem, suhem in hladnem prostoru.

8. Rok uporabe


Po enem letu izgubijo pravi okus, vonj, se pravi aromo, in jih skoraj nima več smisla hraniti.

9. Zdravilne koristi


Nimajo le kulinaričnega pomena. Za marsikatero namreč obstajajo dokazi o koristih proti raku, saj večinoma vsebujejo močne antioksidante.

10. Božič


Cimet, muškatni orešček, piment in klinčki so vrste, ki ogrejejo telo, zato ni čudno, da so glavne sestavine božičnih kolačev in piškotov.
Preberite tudi:  Kako pravilno shraniti sveža zelišča, da bodo zdržala čim dlje

Fotografija: Getty Images
Datum Objave: 11.6.2019 ob 07:06

Več iz te teme:

začimbeshranjevanje začimbrok uporavezdravilne koristi

Naročite se na e-novice:

Mojca Koman
Mojca KomanVsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.