Odprta Kuhinja

Zakaj morate v hladilniku vedno hraniti inčune

A+   A-
Če se vam zdijo le nepomembno živilo, ki ga občasno položite na kruh, ste se zmotili.Inčuni so vsekakor živilo, ki ima absolutne oboževalce ter popolne sovražnike. A v resnici gre za veliko bolj pomembno živilo, kot le košček slane ribe, ki ga prigriznete ob kozarcu vina. Marsikomu se inčuni zamerijo že ob prvem okušanju ter se jih nato na daleč izogibajo. A večinoma je slab in preslan okus le posledica nakupa poceni različice ribic v kozarcu. Če nam zaupate, berite dalje in vsaj še enkrat poizkusite inčune položiti na jezik.

Kako izbrati prave?


Te majhne ribice domujejo v Mediteranu in Črnem morju, a največkrat boste nanje naleteli v vloženi obliki. Seveda imamo v mislih olje in ne kis. Najbolj cenovno ugodne so navadno potopljene v sončničnem olju, redkeje tudi v oljčnem. Tudi med njimi obstajajo razlike v ceni in kakovosti, a preden so bile potopljene v olje so bile očiščene, izkoščičene in oprane, zato bodo prava izbira za inčunske začetnike. Vseeno pa predlagamo, da ne izberete najcenejših, saj so velikokrat preveč soljene, kar marsikoga lahko zmoti.

V nekaterih gurmanskih trgovinah, predvsem pa v tujini, boste naleteli tudi na marinirane (vložene v kis, česen in začimbe, ki jih obožujejo predvsem Španci) ter inčune v soli. Zadnji so sicer nekoliko bolj mesnati in slajši, a bodo zahtevali vsaj uro in pol dolgo pripravo. Naj povemo, da bodo prav vse oblike jedem dodale približno enak učinek, zato priporočamo, da zaupate zgoraj omenjenim oljnatim iz ozkega kozarca.

Kako jih uporabiti?


Tisti, ki jih že obožujete imate verjetno v mislih kos francoske štruce, morda tudi malo masla. Z vami se seveda strinjamo, a inčuni bodo prišli nadvse prav tudi takrat, ko bomo želeli zagristi v bolj krepko jed. Tudi takrat, ko se bo hladilnik zdel nadvse opustošen, bodo zagotovili preprosto, a okusno gurmansko pojedino. Zmečkani skupaj z nekaj čebule, česna, kaper in paradižnika, bodo pričarali odlične testenine puttanesca, izboljšali pa bodo okus tudi drugim omakam.

Položite jih lahko na pico ali z njimi popestrite slane pite, še posebej okusna bo francoska pissaladiere – čebulna! Pravi chefi inčune uporabljajo tudi v solatah. Brez njih cezarjev preliv nikakor ne bi bil tako okusen, pomanjkljivega okusa pa bi bila tudi nadvse priljubljena niška solata.

Z nekaj inčuni lahko pričarate tudi inčunovo maslo (preprosta kombinacija inčunov in masla, ki ji lahko poljubno dodate peteršilj, druge začimbe ali kapre), ki se odlično poda k rdečemu mesu, v spasirani kombinaciji s črnimi olivami pa bodo inčuni postali tapenada – gurmanski namaz, ki se vedno izkaže za navdušujočo predjed.

Skratka, če ste kdaj opazovali kuho Jamieja Oliverja, ste verjetno ugotovili, da so inčuni prijatelji skoraj z vsako mediteransko sestavino, zato vas spodbujamo, da odkrijete njihov umami efekt ter jih pričnete aktivno kombinirati v vaše jedi. Sprememba v okusu bo očitna, predvsem pa dobrodošla sprememba v vsakdanji kuhinji.
Preberite še: Kako izbrati najboljše šparglje

Fotografija: Thinkstock
Vir: Lovefood.com
Datum Objave: 14.4.2018 ob 08:04

Več iz te teme:

mesne jediribeinčuniomake

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.