Zakaj odmrzovanje mesa v mikrovalovni pečici ni najboljša ideja

Odpri galerijo
A+ A-
Meso velikokrat hranimo v zamrzovalniku, kako pa ga je najbolje odtajati?
Marsikdaj smo se že poskušali znajti na takšne in drugačne načine, uporabili vročo vodo in celo mikrovalovno pečico, a slednje možnosti niso najboljše, pravi Costas Stathopoulos, profesor na univerzi Dundee.
V odmrzovanje mesa se je namreč pred kratkim poglobil časnik Daily Mail in s pomočjo zanimivih sogovornikov ugotovil, da je najboljši način nadvse počasen. Najbolj varno in zdravo namreč je, če meso, ki ga želite odtaliti, iz zamrzovalnika takoj postavite v hladilnik. Odmrzovanje je tam namreč tako varno, da ga kasneje, če si premislite, lahko celo vrnete nazaj v zamrzovalnik. Znanstveniki pravijo, da temperature v mesu tako ne bodo dosegle »nevarne cone«, ki se giblje med 4 ter 60 stopinjami Celzija. V tem temperaturnem intervalu se namreč najbolj uspešno množijo bakterije, zato lahko meso, ki je izpostavljeno takšnim pogojem, postane oporečno.
Iz mikrovalovke na ponev
Strokovnjaki tako odmrzovanje na sobni temperaturi ali pod vročo vodo strogo odsvetujejo, ne priporočajo pa niti odmrzovanja v mikrovalovni pečici. Meso v njej namreč izpostavimo precejšnjemu temperaturnemu razponu, pri čemer se lahko del mesa že dobro skuha, notranjost pa ostaja zamrznjena. Tako meso ne bo najbolj primerno za nadaljnjo pripravo, lahko pa postane celo popolnoma suho in brez okusa. Če pa se vseeno odločite, da boste meso odmrznili s pomočjo mikrovalovne pečice, se morate nadaljnje priprave mesa nemudoma lotiti, saj bo sicer meso ponovno izpostavljeno temperaturam, pri katerih bakterije najbolj uživajo.
Če se le da, torej meso iz skrinje vzemite že dan prej ter ga počasi odmrznite v hladilniku. Tako bo tveganje za bakterije skoraj nično, pravijo prehranski strokovnjaki.
Fotografija: Thinkstock
Preberite še: Kako pravilno hranimo meso v zamrzovalniku?
Datum Objave: 4.1.2018 ob 13:01