Odprta Kuhinja

Zelenjava, ki jo moramo pozimi imeti vedno na zalogi

Gbh007/Getty Images
Odpri galerijo
A+   A-
Čeprav je na voljo skoraj vse leto, por še posebno cenimo pozimi, ko je ponudba sveže zelenjave ne glede na vse okrnjena.


Por je pri nas gotovo ena najbolj cenjenih vrtnin, ki jo odlikuje prijeten okus, povrhu pa vsebuje številne koristne snovi. Zlasti prav pride pozimi, ko je ponudba zelenjave skromnejša. Užitna je celotna rastlina, odstranimo le korenine in nelepe ali poškodovane zunanje liste. Večina ima raje svetlo, belo rumeno steblo, vendar je izjemno okusno tudi zeleno listje, ki je sicer nekoliko ostrejšega okusa. Običajno ga skuhamo ali podušimo, lahko pa ga jemo tudi surovega. Toplotno ga obdelamo na hitro, v nekaj minutah, da ne izgubi dragocenih koristnih sestavin. Najdemo ga v številnih juhah in enolončnicah, pripravimo ga kot prilogo, surovega potresemo po solati.

Por je za potrošnike široko dostopen, lahko smo brez skrbi, da bomo svežega kupovali vso zimo, je pa vprašanje, od kod je prišel. Kdor ima lasten vrt, ga je po vsej verjetnosti pridelal za zimsko zalogo, zdaj je samo vprašanje, kako ga čim bolj učinkovito skladiščiti. O tem je sicer treba razmišljati že takrat, ko ga sadimo, za zimsko skladiščenje so namreč bolj primerne zimske sorte, te bodo dobro prezimile na gredah in smo jih sadili že julija. Pobrani por uspešno shranimo na različne načine: če vprašamo babice, bodo verjetno predlagale, naj ga damo v pesek. V ta namen ga zgolj grobo očistimo, porežemo poškodovane dele ter pristrižemo korenine, nikakor jih povsem ne porežemo. V primeren zaboj nasujemo pesek in ga poravnamo približno pet centimetrov na debelo. Nanj položimo por, da stoji pokončno, in vmesne prostore napolnimo s peskom v višini nekaj centimetrov. Zaboj postavimo v hladno klet. Če nimamo primernega prostora, ga lahko zamrznemo ali vložimo v kozarce. Dobro ga očistimo in operemo, narežemo na kolobarje in posušimo. Nadevamo v plastične vrečke, dobro zapremo, tako da iztisnemo čim več zraka, in spravimo v zamrzovalnik. Postopek ni preveč zamuden, saj pora ni treba blanširati. Če bi ga radi spravili za krajši čas, bo očiščen do nekaj tednov zdržal tudi v hladilniku.

Zimske sorte, ki smo jih sadili poleti, dobro prenašajo mraz. FOTO: Grahamphoto23/Getty Images
Zimske sorte, ki smo jih sadili poleti, dobro prenašajo mraz. FOTO: Grahamphoto23/Getty Images


Kot številno drugo zelenjavo ga konzerviramo tako, da ga vložimo v steklene kozarce v kis, lahko pa ga tudi posušimo in uporabljamo kot začimbo.

Recept: Krepka porova juha z mesom, ki ga lahko nadomestimo s klobasami ali stročnicami


Preprosta enolončnica se bo zagotovo kdaj v tej zimi znašla na mizi. Da se je ne bomo naveličali, vselej izberemo druge dodatke, namesto piščanca klobase, za nemesojedce pa stročnice v zrnju. Porabimo tudi kuhano govedino, ki je ostala od nedeljske juhe, ali klobase, ki jih skuhamo posebej in dodamo naknadno, tako da lahko k mizi sedejo različni jedci.

Sestavine  • 2 pora

  • 3 ali 4 krompirji

  • 2 korenčka

  • 300 g piščančjih prsi

  • šopek drobnjaka ali peteršilja

  • olje, zeliščna sol, poper, kumina


Priprava


1. Zelenjavo očistimo, operemo ter posušimo. Korenje in por narežemo na kolobarje, krompir na kocke. Meso narežemo na kocke ali trakove, posolimo in naoljimo ter premešamo. Pustimo stati petnajst minut. V loncu segrejemo malo olja in na njem popečemo meso. Preložimo ga v drugo posodo, v lonec pa stresemo por. Dušimo, da nekoliko ovene, dodamo korenje in krompir, premešamo. Dušimo dobrih pet minut, zalijemo z malo vode, solimo, popramo, dodamo kumino ter popečeno meso.

2. Premešamo in na majhnem ognju še malo dušimo. Zalijemo z vodo ali, še bolje, jušno osnovo in kuhamo, dokler se zelenjava ne zmehča. Po potrebi dodamo začimbe. Nekaj krompirja kar v loncu pretlačimo z vilicami in premešamo, da se enolončnica zgosti. Potresemo s sesekljanim svežim drobnjakom ali peteršiljem.
Preberite še: Tedenski jedilnik: skoraj pozabljene jedi, ki jih obožujemo

Fotografija: Gbh007/Getty Images
Datum Objave: 21.11.2023 ob 08:11

Več iz te teme:

por

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja