Kako pogosto morate očistiti gospodinjske aparate

Tudi gospodinjske aparate je treba redno čistiti.

Kuhinjo je zaradi pogoste uporabe potrebno dosledno čistiti, saj v njej pripravljamo hrano. Seveda pa ne govorimo le o pomiti posodi in čistem pultu.

Kako pogosto moramo očistiti tudi gospodinjske aparate, ki jih uporabljamo na dnevni ravni?

Hladilnik

Hladilnik je v večini gospodinjstev najverjetneje najbolj uporabljen gospodinjski aparat. Kolikokrat letno pa ga je treba očistiti? Na portalu Food52 priporočajo, da ga očistite štirikrat letno, torej, vsake tri mesece. Če pa ga boste pomili enkrat mesečno, ste pravi higienski zmagovalci. Najbolj pomembno je, da iz hladilnika sproti odstranjujete živila, ki jim je potekel rok uporabe. Če boste pokvarjena živila dlje časa pustili v hladilniku, se bodo neprijetnega vonja in celo okusa navzela tudi druga živila.

Pečica

Pečice sicer ne uporabljamo vsak dan, vseeno pa je potrebno, da jo ohranimo čisto. A tudi pečica ni tako zahteven gospodinjski aparat, pišejo na Food52. Dovolj je namreč, če umazanijo z nje očistimo dvakrat letno. Nekaj zasušene maščobe naj namreč v pečici ne bi škodilo nikomur, pri pomivanju pa bodite pozorni predvsem, da jo čistite z naravnimi čistili, ki se po čiščenju ne bodo zadržala v pečici.

Kuhalna plošča

Kuhalno površino moramo počistiti po vsaki uporabi že zaradi tega, ker je najbolj na očeh, redno čiščenje pa je tudi nujno za ohranjanje kuhinjske higiene. Da se ostanki hrane ne bodo zasušili, je najbolje, da kuhinjsko ploščo očistimo po vsaki uporabi. Ker jo čistimo tako pogosto, ni potrebe po agresivnih čistilih. Kapljica detergenta za posodo bo zadoščala, lahko pa preizkusite tudi recept za popolnoma naraven »piling«, o katerem lahko berete na spodnji povezavi.

Preberite še: Kako najučinkoviteje očistiti steklokeramično kuhalno ploščo

Mikrovalovna pečica

Takoj, ko boste odprli vratca mikrovalovne pečice, vam bo jasno, kdaj je čas za čiščenje. Če ste v njej segrevali jed, ki je malce ušla iz lonca, je najbolje, da notranjost pobrišete takoj, kako pa mikrovalovno pečico najbolj učinkovito očistiti na popolnoma naraven način, preverite tukaj.

Fotografija: Getty Images

Preverite še: Kako očistiti mikrovalovno pečico v petih minutah
Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana