Tako se boste v kuhinji izognili vinskim mušicam

Tudi vas pestijo vinske mušice, ki so se kar naenkrat naselile v vašo kuhinjo?

V svojih stanovanjih si razen uradnih hišnih ljubljenčkov ne želimo živalskih obiskovalcev, še toliko manj pa so zaželeni v kuhinji. Spomladi in poleti so nas pestile mravlje, v tem času pa se po zraku rade začnejo preganjati vinske oziroma sadne mušice. Pa se jim lahko izognemo?

Vinske mušice privablja vonj tekočin, v katerih poteka fermentacija. Te nastanejo ob propadanju sadja ali zelenjave, zato boste nadležne letalke največkrat opazili letati okrog kakšne sadne košare, v tem času tudi okoli vrča z moštom. Prehranjujejo pa se tudi z glivami, tako da bodo v vašem domu kaj hitro našle tudi kakšno pozabljeno gobo, ki ste jo prinesli iz gozda.

Plutovinast zamašek za manj vlage

Ker prav nihče ne mara, da mu kdorkoli ali karkoli preletava kuhinjo, se verjetno sprašujete, kako se tem nezaželenim obiskovalkam izogniti. No, če na kuhinjskem pultu ali v okolici ne bo košare s sadjem in jo boste namesto tega hranili v hladilniku, so vaše možnosti, da se mušic znebite, že boljše. Lahko pa izvedete tudi trik, na katerega prisegajo Francozi.

Portal The Kitchn pravi, da bo sadje v sadni košari kasneje začelo gniti, če vanjo postavimo na pol prerezan plutovinast zamašek. Pluta namreč nase veže vlago in če jo postavimo med sadje, zelenjavo ali gobe, bo vzdrževala suho okolje, v katerem se bo proces gnitja sprožil kasneje. Tako bo sadje pozneje začelo fermentirati in zato ne bo privabljalo vinskih mušic. Zamašek seveda ne prepreči procesa fermentacije. Ga pa upočasni in vam podari kakšen dan ali dva časa, da sadje, ki bi sicer propadlo, zaužijete.

Če se na vaši mizi ob kosilu ali večerji pogosto znajde kozarec vina, z zamaški ne bo težav, pozorni pa bodite na to, da so zares narejeni iz plutovine. Danes je na trgu na voljo veliko steklenic s sintetičnimi zamaški in ti so večinoma proizvedeni iz plastike. Ta nima prav nobenih posebnih sposobnosti, zato vam v boju z mušicami ne bo v pomoč.

Preberite še: Repo in zelje kisamo jeseni zaradi temperatur

Fotografija: undefined undefined/Getty Images

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed