TOP 3 triki s pomivalnim strojem, ki so nam spremenili življenje

Je sploh mogoče, da je ta kuhinjski aparat deležen toliko pozornosti? Pomivalni stroj, smo že priznali, je zvezda našega portala.

Ko boste nehali brati nasvete o tem, kako ga bolje upravljati, iskati drobne trike in navodila, kako ga bolje izkoristiti – takrat bomo vedeli, da je čas: pogasnili bomo luči in se razšli 🙂 To so članki o pomivalcu, ki so vas najbolj pritegnili na našem portalu.

(1) Razlog, zakaj bi morali kupiti tablete za pomivalni stroj, čeprav ga nimate

Pred kratkim smo že pisali o triku z brisačko, s katerim je zaslovela babica, Babs, s tiktoka: ko pomivalni stroj konča cikel, na vrata obesimo kos vpojne tkanine, da posrka vlago, ki nas sicer jezi, ker se še kar drži naše posode. Ta nasvet je bil najbolj bran članek o pomivalnih strojih pri nas.

Na drugem mestu so priporočila, kaj vse lahko počnemo s tabletkami, ki jih uporabljamo v pomivalnem stroju. So namreč odlično čistilno sredstvo, ki vas bo še posebej navdušilo pri odstranjevan­ju trdovratnih madežev. Včasih se zgodi, da prismodimo mleko, kavo ali pa kar kosilo. Pogled na črno dno posode je lahko precej žalosten in velikokrat pomislimo, da bi ponev ali lonec kar vrgli v smeti. To ne bo več potrebno: nad zažgano teksturo se lahko spravite s tableto za pomivalni stroj. V lonec nalijte čisto malo vode, nato pa po dnu podrgnite s tableto.

V hladilniku včasih spregledamo kakšen madež in pozno čiščenje je lahko malce problematično. Nad umazanijo pa se lahko spravite s tableto za pomivalec in toplo vodo. Presenečeni boste, kako hitro se je boste znebili. Podobno si lahko pomagate do sijočega kuhinjskega korita. Najprej ga zmočite, nato pa dobro zdrgnite s tableto. Ta bo namreč zaradi abrazivnosti nadvse učinkovito odstranila tudi sledi vodnega kamna.

Čiščenje smetnjaka nikoli ni prijetno, lahko pa ga poenostavite tako, da prazen smetnjak napolnite s toplo vodo in vanjo vržete tableto za čiščenje. Počakajte, da se raztopi in opravi svojo čarovnijo, nato pa vse skupaj le še splaknite z vodo.

Če imate navado, da si skuhate čaj ali kavo in nanju pozabite, so vaše skodelice verjetno polne krogov, ki jih pusti gladina tekočine. Najbolj učinkovito boste pigment s keramike odstranili s tabletami za pomivalec.

(2) 5 stvari, ki jih vedno dajte v pomivalni stroj

Brez pomivalnega stroja bi imeli s kuharijo verjetno precej manj veselja. Le kdo bi ročno pomival vse krožnike, lonce in drugo posodo pri kulinaričnih eksperimentih, ki se jih lotimo. Dodajamo nasvet, kaj vse lahko v njem pomijete, da se izognete nekaterim kuhinjskim opravilom in prihranite kar nekaj dragocenih minut.

Mrežica iz odtoka

Mrežica, ki preprečuje, da bi ostanki hrane zašli v odtok, je ves čas izpostavljena umazaniji. Zato je ne smemo pozabiti dosledno čistiti. Najbolje bo, če njeno čistočo vzdržujemo kar tako, da jo vsakič, ko naložimo pomivalni stroj, dodamo vanj in čiščenje prepustimo njemu. Pred tem seveda ostanke hrane, ki so se nabrali na njej, stresemo v smeti.

Pladenj, na katerem sušimo mokro posodo

Čeprav nanj postavljamo čisto posodo, se na njem vseeno zadržuje voda, v kateri se rade razbohotijo alge in bakterije. Ni ga sicer treba pomivati vsakodnevno. Enkrat na teden pa ga velja postaviti v pomivalni stroj, kjer se bo skupaj z drugo posodo temeljito razkužil in očistil.

Podlaga za kuhalnico

Tisti, ki se v kuhinji radi znajdejo in izognejo umazanemu pultu, imajo zagotovo doma podlogo, na katero med kuhanjem odlagajo kuhalnico. No, tudi njo je treba redno čistiti in spet priporočamo, da jo v pomivalni stroj postavite vsakič, ko v njem pomivate posodo.

Kis

Že vrabci na vejah čivkajo, kako učinkovit je kis v boju z vodnim kamnom. Z njim smo se naučili čistiti pipe, odstranjevati neprijeten vonj in še marsikaj. Nanj pa ne pozabimo tudi, preden zaženemo program pomivalnega stroja. Če boste enkrat na teden vanj postavili skodelico belega kisa, lahko pozabite, da ste kdaj imeli težave z vodnim kamnom.

(3) Če pa boste v pomivalni stroj dodali polovičko limone, se bo zgodilo to …

Vsi si želimo, da v kuhinji nikoli ne bi zmanjkalo navdiha, da bi bilo kar najmanj dela s pomivanjem, posoda in pribor pa vedno sijoča. Sliši se pravljično, a vse skupaj je v resnici kar izvedljivo. Za večni navdih skrbimo na Odprti kuhinji, pri pomivanju nam na pomoč priskoči pomivalni stroj, sijaj pa bo prispeval današnji trik, ki smo ga zasledili – spet! – na tiktoku.

Uporabnica Mila Chantel, ki jo na družbenem omrežju najdemo pod imenom Mama_Mila, priporoča, da preden zaženemo nov cikel, v pomivalni stroj položimo polovico limone. Zakaj, se sprašujete? Limona vsebuje zavidljivo količino citronske kisline. Ta odstranjuje vodni kamen in druge usedline na krožnikih, loncih in priboru. Tako se bo pomita posoda lepo svetila.

Ko napolnite pomivalni stroj, na vrhnji razdelek dodajte polovico limone. Lahko je sveža, lahko pa uporabite kar polovico, iz katere ste že iztisnili sok. Pazite le, da iz polovičke prej odstranite peške. Te namreč lahko uidejo v odtok in zamašijo filter ali celo odtočne cevi. Sicer pa je vse skupaj tako preprosto, kot je videti na prvi pogled. Nič drugega vam ni treba storiti, da bi se krožniki in pribor bolj svetili. Poleg tega bo limona aparat nadišavila in vsakič, ko ga boste odprli, bo iz njega vel prijeten vonj po citrusih.

Seveda pa ne priporočamo, da limono dodate čisto pri vsakem ciklu. Pretirano dodajanje citronske kisline lahko poškoduje tesnila na vratcih. Uporabo limonine polovičke priporočamo enkrat ali dvakrat na teden.

Priporočamo še: Najbolj kremna in bogata špargljeva juha s sestavino, ki jo obožujete

Povzela: K.C.R.

Naslovna fotografija: gorodenkoff/Getty Images

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana