Odprta Kuhinja

November v kuhinji s Slavko Ilich

Odpri galerijo
A+   A-
V pričakovanju Martina, med mnogimi Slovenci najbolj iskreno čaščenega svetnika, je vse v znamenju vina. No, skoraj vse!Ta jesen nam je, potem ko je že kazalo, da bo letina bolj skromna, lepo natresla tudi gob. In jaz optimistično pričakujem v novembru še eno bero …

Potem ko sem v zadnjih tednih že nekajkrat pripravila jurčkov karpačo, bi ga kar še! Takega, kot je na fotografiji – z zelišči za frtaljo, »domačim« balzamičnim kisom in granatnim jabolkom … Odlično! Pa še priprava je čisto preprosta. Potrebujemo samo enega zdravega jurčka, prgišče »trav«, sol in oljčno olje, malo balzamika ter za okus in okras še nekaj zrn granatnega jabolka! Opereš in osušiš zeli, jih rahlo pooljiš, posoliš, popopraš in razdeliš po krožniku. Tanko narežeš jurčka in ga položiš na zeleno podlago, spet malo posoliš (za to je najbolje uporabiti solni cvet!), potem pa pokapaš z balzamičnim kisom, potreseš še z nastrganim prijateljičinim sirom in semeni sočne »granate« ter bolj obilno pokapaš z oljčnim oljem. Pustiš na mizi, da se okusi povežejo. In ko zadiši po gozdu, napadeš! Vedno je s kruhom pomazano …

No, in kaj bom počela v tem mesecu? Ena od visokih gred je že (druge pa v prihodnjem tednu) dobila »nov« kompost in novo zastirko, posadila sem zimski česen, posejala nov radič in skupaj z motovilcem presadila »starega«. Za obrobo v gredah sem nasadila (kupljene!) sadike okrasnega zelja, na sredi pa rastejo: brokoli romanesko, brstični ohrovt in listnato zelje ter ena sama glava rdečega zelja … Vse, kar je čez poletje preživelo pod »dežnikom« paradižnikov, se bo zdaj, ko jih ni več, lahko lepo razraslo.

In, ja, že brskam po spletu za novimi sortami paradižnika! Letos sem pridelala tudi kar precej buč (vse na fotografiji so moje). Tudi cuket, ki so bile vesele obilne moče z neba. Zato sem, razen maslenke, v receptih uporabila kar vse po vrsti!

Poleg vsega je pod jesenskim soncem dozorelo še nekaj naših ljubljanskih fig! Spomladanska pozeba je obe drevesi, čeprav sva ju z možem odela s kopreno, tako zdelala, da sem že mislila, da jih letos sploh ne bo. Pozebe se vedno bojim! A tako je to na svetu. Nikoli ne moreš z gotovostjo vedeti, kaj bo. Posebno z vremenom!

Za konec še ena znova potrjena dobra izkušnja, ki pravi, da sploh ni treba z mesninami vedno ponujati jabolčnega hrena! Že lani nam je prijateljica k mesu postregla naribano redkev s skuto in oljčnim oljem! Doma sem takoj naredila poskus z bučnim oljem. Bilo mi je celo še bolj všeč. Poskusite tudi vi!

Tako, zdaj se martinovanje lahko začne.

Za začetek priravite Slavkine špagete z bučo v vinu.

Kuharija in besedilo: Slavka Ilich
Naslovna fotografija: Iztok Ilich

Preberite še: Kako narediti svež jabolčni sok brez sokovnika

Datum Objave: 8.11.2017 ob 08:11

Več iz te teme:

gobesezonskojurčkiz vrtaslavkailichslavka ilichvrtbučena vrtunovember

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja