Presenetljivi načini, kako restavracije skrbijo za varno razdaljo med gosti

Epidemija je uradno mimo in svoja vrata ponovno odpirajo tudi restavracije in drugi gostinski lokali.

Kljub ponovnem odprtju pa ne moremo reči, da je obedovanje v restavraciji enaka izkušnja kot pred karanteno. Še vedno se moramo namreč držati mnogih pravil, katerih upoštevanje preprečuje ponoven izbruh virusa. Tako je nadvse pomembna varnostna razdalja med mizami in posameznimi gosti, še posebej pazljivi pa morajo biti gostinski delavci, ki morajo obvezno nositi maske, si razkuževati roke in upoštevati še vrsto drugih higienskih ukrepov.

A vrnimo se k varnostni razdalji, ki je trenutno ključna, da bi se izognili ponovni razširitvi virusa in uvedbi karantene. Da bi jo gostje čim bolj dosledno upoštevali, so se mnoge restavracije, bari in drugi lokali odločili, da nanjo opozorijo na izviren in inovativen način ter tako še bolj pritegnejo pozornost svojih obiskovalcev. Kateri ukrepi so v zadnjem tednu postali najbolj viralni?

Obvestila na družbenih omrežjih

V Sloveniji so se terase lokalov odprle že pred dvema tednoma, da pa bi gostom pojasnili nova pravila »uporabe« svojega lokala, je Pritličje na spletnih omrežjih objavilo video, kjer razloži, kako se pravilno vesti, ko jih obiščemo. V videu so se poslužili zanimivega načina komunikacije. Svoje sporočilo so namreč predali na podoben način kot stevardese na letalu in s tem gotovo pritegnili pozornost tistih, ki so želeli na njihovi terasi popiti kozarec kave, ledenega čaja ali koktajla.

Steklenjaki

Upamo, da gostje zgornja navodila upoštevajo, nekatere restavracije pa so za to, da bi ljudje sedeli dovolj narazen, uvedla fizične pregrade. Nekateri lokali imajo na tleh prilepljene označbe, spet drugi so napeljali varnostne trakove. Še posebno iznajdljivi in inovativni pa so bili v nizozemskem lokalu Mediamatic, kjer so zunaj postavili steklene hišice, v katerem lahko sedita le dva gosta naenkrat in sta v času svojega obiska restavracije zaščitena pred virusi drugih obiskovalcev. Uslužbenci restavracije pa za varnost nosijo celo vizirje in v steklene hišice sploh ne vstopajo.

Lutke, ki delajo družbo

V restavraciji s tremi Michelinovomi zvezdicami v Virginiji pa so ob ponovnem odprtju goste kar malce prestrašili. Da bi zagotovili distanco med gosti, so namreč za mize posedli kar trgovinske lutke, ki bodo (vsaj zaenkrat) obedovale z njimi, ne glede na to, ali so v restavracijo prišli sami ali v družbi. Lutke sedijo na vsakem drugem stolu in tako skrbijo za razdaljo med »pravimi« gosti. Lastnik restavracije pa pravi, da lahko služijo tudi kot tiha družba, da se tisti, ki so na kulinarično razvajanje prišli sami, ne bi počutili osamljene.

Ste tudi vi v zadnjem času opazili kakšen zanimiv ukrep restavracij? Sporočite nam v komentarjih na našem facebook profilu!
Preberite še: 12 najbolj priljubljenih sladic pomladno-poletnega časa

Fotografija: Pixabay

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana