Skrivne večerje, ki nas učijo, da se splača potruditi

Če si nameravate od te številke OK zapomniti samo eno stvar, si dajte tole: splača se potruditi. Čarobnost in občutek, da ste ustvarili nekaj posebnega, bosta vašemu delu dala čisto nov pomen. Kdor ne verjame, naj vsaj preleti slike večerij, ki sta jih priredili Melinda Rebrek in Andreja Freyer: bi mislili, da je mogoče ustvariti romantično večerjo sredi ruševin pozabljenega gradu? Streči šampanjec na pomolu, ki ga obliva plima? Prirediti poroko v atriju kavarne Nuka? Splača se potruditi!

Melinda Rebrek in Andreja Freyer sta organizirali že več kot dvajset kulinaričnih dogodkov, imenovanih Skrivna večerja. V čem je kavelj, zakaj skrivna? Gostje – gre za manjše družbe – ne vedo, kam bodo šli. O »koordinatah« jih obvestijo nekaj ur pred večerjo, prej vedo le, kdo bo kuhal, da si znajo predstavljati, kakšna bo hrana.

Lokacija je že prvo veliko presenečenje, kajti zares so nenavadne. Goste čaka večer, ki si ga je, pravijo vsi, lahko zapomniti: prizorišče, kjer se še nikoli ni jedlo, ali vsaj ne na tak način, hrana priznanih slovenskih šefov kuhinje, zanimiva pijača, predvsem pa mešanica zanimivosti, čarobnosti, udobnosti in občutka, da ima nekdo vse pod nadzorom in se zares lahko le nasloniš nazaj in čakaš, da ti bodo postregli.

»Nenavadna lokacija ponavadi pomeni slabo ali neprimerno infrastrukturo in temu prilagajamo menije in vse drugo. Včasih moramo pripeljati celo kuhinjo, včasih komaj kaj, odvisno od prilagodljivosti chefa, menija in prizorišča. Če je večerja na kakem res odmaknjenem kraju, opozarjamo na obutev, predvsem petke, včasih tudi na preobleko. Še nekaj, na kar je treba misliti, je, da želiva biti čim bolj trajnostni: vse je steklovina, prti in prtički so pralni, čim manj plastike za enkratno uporabo, imamo dobro odmerjene porcije, da ni ostankov hrane. Kar ostane, je le vosek od sveč in zamaški od steklenic, še dekoracija se reciklira in uporablja na več načinov – mislim, da znam iz vsega s prilagoditvami narediti novo scenografijo. Magijo dosežemo predvsem z nepričakovanimi potezami – ko ljudje vstopijo, morajo reči wow, lepooooo, potem pa po možnosti vprašati, kako nam je to uspelo. In seveda, pomembno je, da odidejo z lepimi vtisi: preprostost, domačna eleganca in malce boemskega šika dajo sceno­grafiji svetovljanskost,« pravi Melinda Rebrek, sicer podpisana pod mnoge zanimive projekte od LJFW do produkcije televizijskih šovov.

Prva Skrivna večerja je bila leta 2017 v Križevniški cerkvi, kuhal pa je Bine Volčič – in že ta je bila zaradi nenavadnosti in lokacije precej odmevna, celo malček kontroverzna. Od tedaj se je zvrstilo veliko norih lokacij – tudi Muzej vojaške zgodovine v Pivki prav pride, na enega od dogodkov so morali gostje odsupati. Poletnih, v zunanjem, al fresco okolju, je bilo do zdaj sedem. Tu pa je pet zgodbic, za predstavo.

Bine Volčič/bistro Monstera, grajska štala pri gradu Haasberg na Planini

Piknik sredi ruševin grajske štale, prizidka ravno tako porušenega gradu Haasberg in naseljene le z oslom Miškom in dvema ovcama. No, pa mnogoterimi škrati … Kuhinja je bila v tovornjačku. Namesto v hladilnikih so imeli vina v priročni zemljanki, ki je bila svojčas del gradu, še zdaj pa je bilo v njej idealnih 8 stopinj za vina. Glede stranišča so gostje izbirali: dixi ali starinska latrina. Večina je izbrala latrino, mogoče zaradi srčka na vratih, pravita sogovornici. Zaradi neravnih tal so uporabili piknik klopi, saj so bolj stabilne. O iznajdljivosti in o tem, kako izkoristiti materiale, ki so v bližini: praprot, ki je je obilo v okolici, so uporabili za šopke in oblaganje svetilk. Ta večerja je bila nekega toplega avgustovskega večera leta 2019.

Alma Rekić in Polona Klančnik/Steakhouse Berc X PolaBekeraj, grad Sevnica

To je najbolj sveža v vrsti Skrivnih večerij, julija letos je bila na gradu, ki bi marsikoga osupnil s svojo zanimivostjo in ohranjenostjo. Glavna zgodba je bila modra frankinja kot lokalna vinska sorta in seveda Sevnica kot perspektivna turistična destinacija v Posavju, ki ima veliko ponuditi – od lokalnih specialitet, kot so krškopoljec, jabolko sevniška voščenka, med, postrv, frankinja …, do zgodb (Melania Trump sploh ni edina) in turistične ponudbe. »Glavne dileme so bile pri dekoraciji – iti v korak z miljejem ali v popolnoma nasprotno smet? Odločili sva se za slednje, a vpletli nastop z upodobitvijo zadnje lastnice gradu …«

Ivo Tomšič/Džungla, atrij kavarne Nuka

To je bila izpeljanka skrivne večerje, pravzaprav poročna pojedina, zgodila pa se je avgusta lani. Oblikovna zgodba je bila tu vključevanje znamenite arhitekturne dediščine in Mušičevih stolov v dolgo omizje, nevesta pa je želela tudi vzdušje Sredozemlja, zato so naredili šopke z rožmarinom in lovorom – za kar je mladi Ivo Tomšič porezal domačo živo mejo … To je bila igra med sproščenostjo dolgega omizja po italijansko ter svečanostjo okolja in ne nazadnje gostov. Živčnost je bila povezana le s preleti ljubljanskih golobov in njihovo prebavo ter negotovo vremensko napovedjo. In res, ulilo se je 15 minut po koncu … Glasbo je prispeval godalni kvartet.

Petra Kapetanović Orlić/Peti181, grad Prem

Še ena krasna poletna zgodba, iz leta 2019. Grad Prem pri Ilirski Bistrici je prenovljen, a brez dostavne ceste, tako da je ekipa vse – od miz do krožnikov, ponev, kozarcev, dekoracije … – znosila na roke. To je bila velika lekcija v optimizaciji, pravijo. Težave so bile tudi z elektriko, zato so prilagodili jedilnik – peka je potekala na plinski ponvi, namesto razsvetljave so bile le sveče. »Grad je v upravljanju TIC Ilirska Bistrica in je začel živeti novo življenje. Z nami so hoteli pokazati, da ima tudi perspektivo tovrstnih dogodkov, porok … Ohranili smo občutek majhne privilegirane družbe v skritem gradiču,« pojasnjujeta sogovornici.

Marko Gorela/Istrian Bar&Tapas, Beli pomol Lifeclass

The Moët&Chandon Grand Day Celebration, 9. junij 2018. Ta večerja je bila na dan, ki ga v čast te šampanjske blagovne znamke praznujejo po vsem svetu. »Navodilo za organizacijo je poletna lahkotnost, eleganca in belina ter nenavadne lokacije. Izbrali smo pomol, in to med vsemi morskimi izzivi – vetrič je deloval proti svečam, nismo računali na nenavadno visoko plimo, ki se je na srečo umaknila nekaj minut pred prihodom gostov, sicer pa je že zalivala mizo, bila je namreč polna luna. Premagati smo morali tudi oddaljenost električnih priključkov in toalet, priročna kuhinja/backstage za pripravo krožnikov pa je bila postavljena kar na plaži.«

Tako se to dela, pravita Melinda in Andreja:

1. Uporabite, kar je pri roki. Ni treba, da je drago, da je lepo in elegantno. Tudi kozarci za vlaganje v kombinaciji z novoletnimi lučkami in praprotjo so lahko krasen osrednji motiv, stari stoli zanimiv kontrast satenastemu prtu, travniške rastline pa visokoletečemu meniju in srebrnini. Namesto svečnikov uporabite pesek v kozarcih za vlaganje, kanglice s peskom so lahko tudi krasni pepelniki. Če res nimate ideje, uporabite sveče. Veliko sveč, lahko vsako v drugačnem svečniku. Ko jih prižgete, je učinek zagotovljen.

2. Dobra beseda je multiplikacija. Vse, česar je veliko na kupu, deluje – dobro.

3. Poudarite napake. Če je prt neenako zmečkan, posujte po njem bleščice ali ga zmečkajte še bolj, da bo videti, kot da je tak prav zanalašč.

4. Preproste rešitve. Ne komplicirajte, velike ideje so ponavadi enostavne, zato raje razmislite, preden si skrajšate življenje z dodatnimi zapleti, ki jih pri organizaciji večerje ne potrebujete.

5. Dobra postrežba – izkušen natakar pogosto zelo elegantno reši marsikatero zagato.

6. Glasba mora biti dovolj glasna, da ne slišimo tišine in pribora, a dovolj tiha, da ne moti in se lahko pogovarjamo. Jazz v raznih različicah je tu nepogrešljiv. Jazzy priredbe raznih uspešnic vedno užgejo. Če ne poznate glasbe in ne veste, kaj izbrati, vtipkajte v google »elevator music« ali »jazz for dining«.

7. Vedno mislite na udobje gostov. Če jim bo neudobno, bo to na koncu prevladalo nad vsem in bodo veseli, ko bodo odšli – a žal bo veselje iz nepravega razloga. Poskušajte pomisliti na vse – od komarjev do mraza, pa tudi vročine.

8. Posebni jedilniki – lahko so napisani s kredo na tablo, z roko na karton, natisnjeni … pomembno je, da so videti kot ustvarjeni za to priložnost. Krasno je, če so uporabni še za kaj – kot pahljača, obesek za ključe ali kartonček za v knjigo …

9. Male (včasih tudi večje) napake in neprijetnosti se rešujejo mirno, z osebnim pristopom in nasmehom – vsi razumejo, ko z nasmehom razložiš, kaj je šlo narobe, in prosiš za razumevanje oziroma ponudiš alternativo/rešitev. Seveda pa je prvi pogoj, da je hrana dobra in pijače dovolj, še bolje pa, če je vse skupaj zapakirano v zgodbo.

Preberite še: Nedeljska sladica: Mini pavlove

Fotografije: Skrivna večerja/Peter Irman, David Lotrič Banovič, Marko Delbello Ocepek

Karina Cunder Reščič

Ljubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiraja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed