Odprta Kuhinja

Ta nekdanji nogometaš, ki je postal chef, prevzema že tretjo restavracijo

Razgled iz Restavracije Jugo FOTO: Osebni Arhiv
Odpri galerijo
A+   A-

Denis Ibrišimović, vodja Gostilne Podfarovž, napoveduje dve novosti: prevzel bo splitsko Restavracijo Jugo, nekaj novega pa pripravlja tudi v Vipavi.


Denis Ibrišimović, nekdanji poklicni nogometaš, ki se je po koncu športne kariere preusmeril v gostinstvo, od leta 2018 vodi vipavsko Gostilno Podfarovž, kjer je tudi chef. Zdaj pod njegovo okrilje prihajata še dve imenitni lokaciji: prva je le nekaj deset metrov oddaljena od Podfarovža, nekdanja Gostilna Podskala, ki jo obnavlja v sodelovanju s podjetnikom Ivom Boscarolom, potem pa je tu še nekaj malo bolj oddaljenega, in sicer legendarna splitska Restavracija Jugo.

Gostilna Podfarovž je v jedru Vipave, le nekaj deset metrov proč pa gre h koncu obnova Gostilne Podskala. Foto: Tomi Lombar
Gostilna Podfarovž je v jedru Vipave, le nekaj deset metrov proč pa gre h koncu obnova Gostilne Podskala. Foto: Tomi Lombar

V pravem času na pravem mestu


Ni nepomembno: Ibrišimović je nogometni kruh pred dvema desetletjema služil ravno v največjem dalmatinskem mestu, tam je spletel številne vezi in prijateljstva. Tako se je pred kratkim, ko je beseda nanesla na gostinstvo, v pravem trenutku znašel na pravem mestu: »Navezal sem stik z lastniki kultne Restavracije Jugo, ki stoji ob splitski marini. Tja sem zahajal, ko sem igral nogomet v Splitu, in v tistih časih so bili tu gostje znani obrazi iz sveta glasbe, denimo Toto Cotugno, Oliver Dragojević, Gibonni in drugi. Zdaj restavracijo, ki je svoja vrata zaprla pred šestimi leti, temeljito obnavljamo in jo bomo, tako načrtujemo, odprli na začetku februarja.«

Razgled iz Restavracije Jugo FOTO: Osebni Arhiv
Razgled iz Restavracije Jugo FOTO: Osebni Arhiv


Restavracija Jugo, ki je čisto blizu nekdanje restavracije Petra Graša, v neposredni bližini pa bodo kmalu odprli še šestzvezdični hotel, bo dobila novo podobo. Kakšen pa bo jedilnik? »Velik poudarek bo na strežbi, zato se bomo potrudili najti najboljše natakarje v Splitu in okolici. Pri hrani ostajamo zvesti lokalni tradiciji, saj bomo kuhali po podobnih, z lokalno kulinariko tesno povezanih načelih, kot to počnemo v Podfarovžu. Seveda pa bodo v Splitu v ospredju drugačne lokalne sestavine – tam bo poudarek na dnevnem ulovu, sveže ribe pa bomo pripravljali na bolj moderen način, pri čimer s sodobnimi prijemi ne bomo pretiravali.«

Na pomlad še novost v Vipavi


Nekoliko pozneje, predvidoma na pomlad, se obeta še ena novost, saj bo vrata odprla tudi obnovljena vipavska pridobitev. Restavracija Podskala, tik ob izviru reke Vipave, je zadnja leta samevala. »Obnova že poteka, tudi vodstvo imamo izbrano, kajti letos poleti se nam je pridružila Julijana Krapež,« pojasni Ibrišimović. Spomnimo: Krapeževa, ki je doma iz Vipavske doline, je bila leta 2012 finalistka oddaje Gostilna išče chefa, zmaga se ji je izmuznila za las. V zadnjem obdobju je delala v Restavraciji Strelec na Ljubljanskem gradu, kjer je bila močan in zanesljiv člen v uigrani ekipi chefa Igorja Jagodica.

Tako bo videti notranjost obnovljene Gostilne Podskala. FOTO: Osebni Arhiv
Tako bo videti notranjost obnovljene Gostilne Podskala. FOTO: Osebni Arhiv

Preberite še: Ana Roš: To je razlog za ceno menija v Hiši Franko
Datum Objave: 23.11.2023 ob 03:11

Več iz te teme:

chefSplit

Naročite se na e-novice:

Špela Ankele
Špela AnkeleNovinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.