Odprta Kuhinja

Ana Roš: To je razlog za ceno menija v Hiši Franko

Suzan Gabrijan
Odpri galerijo
A+   A-

Marsikdo bo zazijal: Ana Roš, ki se je pravkar uvrstila še na 3. mesto lestvice Best Chef Awards, ima pravzaprav najnižje cene v Evropi, ko gre za restavracije s tremi zvezdicami.


Nov lep opomnik na to, kako izjemna osebnost je Ana Roš Stojan, najbolj znana slovenska šefinja kuhinje: na lestvici Best Chef Awards, ki so jo za leto 2023 razglasili včeraj, se je uvrstila na tretje mesto. Pred njo sta le dva Španca: David Muñoz (Diverxo), že tretjič zapored, in Albert Adrià Acosta (Ticketd, nekdaj je z bratom delal v znamenitem El Bulliju).

Ana Roš, zgodovinska osebnost slovenske gastronomije in družbe, deli ljudi na strastne podpornike in na tiste, ki jih živcira, med drugim zato, ker nima dlake na jeziku. V intervjuju za poslovno revijo Next, ki je z Delom izšla minuli teden, je presenetljivo iskreno odgovorila na številne govorice, ki krožijo med ljudmi, ko gre za restavracijo iz Starega Sela pri Kobaridu, pa tudi njeno delo: razložila, kaj je bilo prav in kaj narobe pri posameznih velikih poslovnih projektih, ki se jih je lotila v minulem letu. In tudi razložila, kako pride do take cene, kot jih imajo v Hiši Franko. Pripoveduje, da za restavracijo ne stoj nobena banka, noben investitor, in da so za preživetje odvisni sami od sebe. Pomeni: treba je vsak mesec zbrati za plače približno sedemdesetih ljudi.

ni podpisa
ni podpisa


Sama je zadolžena tudi za ekonomiko poslovanja in je tako natančno povedala, koliko ljudi je treba v enem dnevu postreči, da ne delajo minusa – in še več, da preživijo zimsko obdobje, ko ljudje ne potujejo in gostov ni dovolj. Povedala je, kako sta uredila z nekdanjim partnerjem Valterjem Kramarjem, ko so se njune poti razšle. V družinske posle ne verjame, pravi, da pa se: dokaz je to, da Hiša Franko danes ni pogorišče.

ni podpisa
ni podpisa


Niti enega odgovora ni zavrnila in tako smo izvedeli, kako to, da do skoraj petdesetega leta pravzaprav ni imela niti enega kvadratnega metra povsem svoje strehe nad glavo. Povedala je, kolikokrat sta bila na pravo večerjo v Hišo Franko povabljena njena otroka in nas za zaključek presenetila z mislijo, da kuhanje morda sploh ni njen največji talent.
Preberite še: Jed iz Hiše Franko, ki jo Ana Roš postreže namesto torte

Fotografija: Suzan Gabrijan
Datum Objave: 21.11.2023 ob 15:11

Več iz te teme:

Ana RošHiša FrankoJaz

Naročite se na e-novice:

Karina Cunder Reščič
Karina Cunder ReščičLjubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiranja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.