10 restavracij v Sloveniji, kjer lahko preživite romantično valentinovo

V mislih in po spominu brbončic smo se sprehodili po Sloveniji in izbrali deset restavracij, primernih za valentinovo razvajanje.

Verjetno se strinjate, da bi bilo lepo, da bi bil vsak dan praznik ljubezni in bi znali vedno ljubljenim osebam izkazati našo naklonjenost. Pa vendar ne moremo povsem mimo valentinovega. In ker vsi vemo, da tisti rek »ljubezen gre skozi želodec« še kako drži, smo v uredništvu izbrali deset kotičkov: restavracij, gostiln in kavarn, ki so s svojim interierjem oziroma ponudbo odlična izbira za romantično kosilo, večerjo ali le sladico ob kozarcu dobrega vina.

Tokrat naše, v barvo ljubezni obarvano popotovanje, ne začenjamo v središču Slovenije, ampak pri glavi naše ‘kokoši’, od koder bomo ob mnogih postankih pot končali ob morju.

Če boste praznovali doma, priporočamo: VIDEO: Čupavci – najbolj puhast in sočen recept za biskvitne kocke s kokosom

Gostilna Rajh, Bakovci

Na prostranih ravninah Prekmurja, natančneje v Bakovcih, stoji družinska Gostilna Rajh s tradicijo, ki jo nadaljuje že četrta generacija. Rajhove generacije osvežujejo prekmursko kulinarično tradicijo, trudijo se, da so njihovi gostje še vedno tako dobrodošli in zadovoljni kot v časih dedka in babice v stari Rajhovi gostilni na vasi.

Babičini in mamini recepti so ostali, a gostilna je nova, prenovljena, jedem pa so dodali kanček ustvarjalnosti in modernosti. V kuhinji ustvarja mlad chef Leon Pintarič, ki nadaljuje kulinarično družinsko tradicijo in ustvarja po vodilih: lahko, sveže, mladostno in tradicionalno z avtorskim podpisom. Gostilna Rajh prepriča s svojo tradicijo in domačnostjo, ki obenem sledi duhu modernosti.

Za valentinovo so pripravili degustacijski meni, ki ga bodo stregli 14. in 15. februarja, na krožnikih pa bodo recimo rdeča pesa, kozji sir, bučno olje in oreščki za predjed, prekajena postrv, fermentirana repa, slana limona in bučna majoneza ali file brancina, cikorija ter kolerabni pire, pa jelen, kruhova rezina, brusnice z omako modre frankinje. Brez sladice za praznik zaljubljencev ne gre, postregli bodo nekakšen raffaelo priboljšek.

Foto: Arhiv restavracije

Fudo, Maribor

V štajerski prestolnici se na najbolj živahni ulici v mestu nahaja Fudo: urbano zbirališče mladih in starih, ki jih druži želja po dobri hrani, pijači in zabavi. Fudo ponuja samosvojo hrano, ki je narejena iz lokalnih, ekoloških sestavin, izbrano kavo in vinsko karto od Maribora do Brd, čez Kras do Obale.

Poleg njihovega železnega repertoarja prigrizkov, si lahko privoščimo tedenski nabor jedi, v katere je vključen tudi brezmesni in pa veganski krožnik. Fudo vodi želja po originalnem in najboljšem, fusion brez meja in pravil, po navdihu in z idejami, s tržnice in kmetij. Poleg hrane ponujajo tudi odlično glasbo. Zato se zdi Fudo odlična izbira za dan zaljubljencev: predvsem za mlade in tiste mlade po srcu, ki si želijo prepustiti urbanemu duhu in spontanosti.

Za valentinovo so pripravili poseben meni, ki bo na voljo le v petek, 14. februarja. Jedli boste žafranovo rižoto in sipo, mariniranega piščanca, pire zelene in tartufe ali pa boste izbrali lahkotnejši krožnik s filejem kovača, na katerem bo tudi pak choi in jogurt. Sladica? Jagode, čokolada in tapioka.

Foto: Arhiv restavracije

Gostilna Grič, Slovenske Konjice

Iz ravnice in urbanega središča med vinograde: Gostilno Grič najdemo na sredi škalskih vinogradov v Slovenskih konjicah. Ob okusni, sveže pripravljeni hrani, ki jo odlično dopolnjujejo vina iz njihove kleti, izstopa narava in uživanje ob panoramskih razgledih na vinorodne griče, golf igrišče, Pohorje in Dravinjsko dolino. Izbirajo lokalne surovine, ki jih skozi sodobno kuhinjo skušajo približati gostom.

Njihova posebnost so degustacijski meniji, ki jih spreminjajo na dva meseca. Grič je dobra izbira za vse zaljubljene ljubitelje vina in pristne narave, ob kateri človek okuša še pristneje. Za valentinovo so pripravili meni s petimi hodi, ki ga bodo na željo gostov dopolnili s spremljavo vin. Meni bodo stregli 14. in 15. februarja.

Foto: Matic Kremžar
Foto: Arhiv restavracije

Galerija Okusov, Novo Celje

Galerija okusov je a la carte restavracija v pristavi baročnega dvorca Novo Celje iz 18. stoletja, obdani s čudovitim parkom. Njihova posebnost je zgodba, saj kot kreatorji prepletajo naravo, okolje in tradicijo, kar vpliva na raziskovalni navdih in odgovornost za nepozabna kulinarična doživetja gostov Savinjske doline. Stavijo na lokalne surovine in talentirano ekipo, ki z globalnimi kulinaričnimi pristopi ustvarja nove kreacije in jih povezuje z bogato vinsko karto, ki presega 600 etiket.

Galerija okusov je odlična izbira romantične lokacije za praznovanje ljubezni kot simbolike prepleta preteklosti in sedanjosti v mističnem dvorcu Novo Celje. Dan ljubezni so spremenili kar v valentinov teden, zato poseben meni strežejo med 12. in 15. februarjem. Prav na petek pa pripravljajo poseben kulinarični večer.

Krožnike bodo krasili številni afrodiziaki in žlahtna kapljica, ambient pa ustvarjala dobra glasba. Kako vam zveni kombinacija testenine in morje, ki zajema tortelon z rikoto, kremo staranega sira, blitvo, bisk, brancina, ligenj in gamber? Ali pa ragu telečjih ličk, gomoljna zelenjava, pena krompirja in hrustljave drobtine? To je le drobec vsega, kar bo na voljo.

Foto: Rok Deželak

Grad Otočec na Krki

Iz dvorca se selimo na grad: v grajski restavraciji na Otočcu na Krki ponujajo svežo, zdravo in pokrajinsko obarvano hrano in pijačo, primerno za grajsko okolje. Iz domišljije njihovih kuharskih mojstrov v grajski restavraciji ustvarjajo vrhunske jedi vznemirljivih okusov pod vodstvom chefa Nejca Bana. Posebnost Gradu Otočec je predvsem v edinstvenem ambientu, kulinariko in očarljivo notranjost gradu odlikujeta domiselnost in posluh za dobro počutje.

Za Valentinovo sicer ne pripravljajo posebnega menija, priporočajo pa, da romantično kosilo ali večerjo dopolnite s sprehodom po grajskem parku, ki ga z vseh strani obdaja reka Krka, in z obiskom wellnesa v bližnjih Termah Šmarješke Toplice.

Foto: Arhiv restavracije

Gostilna Vida, Ljubljana

Staro mestno jedro prestolnice je romantično samo po sebi, zato smo v uredništvu zavili na Gornji trg v Gostilno Vida. Pravzaprav je Vida bolj okrepčevalnica oziroma bistro, ki popelje v azijske dežele z zelenim ambientom in svojevrstnim pohištvom. Njihovo vodilo je preprostost, iskrenost in svežina.

Prisegajo na sezonske in okusne sestavine, ki jih pripravljajo v obliki zajtrkov, predjedi, solat, skled, sladic in naravnih vin. Za valentinovo sicer ne bodo imeli posebnega menija, vse bo a la carte, priporočajo pa na rdeči pesi uležanega lososa s hrenovim prelivom, konfitirano račje bedro s pretlačenim sladkim krompirjem in kostanjem in karameliziranim belgijskem radičem ter pavlovo s kremo pasijonke in svežim sadjem.

Foto: Arhiv restavracije

Brioni, Kranj

Četudi je Kranj svoj vrhunec praznovanja imel pretekli vikend ob kulturnem dnevu, to ni izgovor, da ni primerno mesto za dan zaljubljencev. Sredi Kranja najdemo kavarno in restavracijo Brioni, ki jo na prvi pogled morda zamenjamo s slaščičarno, a ponuja veliko več od potešitve po sladkem.

So majhna, a elegantna restavracija, ki nima posebnega razgleda, a zna kljub temu poskrbeti za prijetno vzdušje z odličnim osebjem. Nam se je v spomin najbolj vtisnila lastnica Barbara Polenec, kuharjeva žena, ki z vozičkom pijače hodi od gosta do gosta in meša koktajle. Ob dnevu zaljubljenih bo na Brionih še posebej romantično, obljubljajo.

V kavarni in bistroju bo imel akustični večer Tilen Lotrič, vsa hiša bo tako uživala v harmoniji glasbe – petja, slastnih domačih tortah in omamnih vonjavah iz kuhinje. Meni bo obarvan sezonsko, ponujali bodo izbrane pijače in vrhunska vina na kozarec. Postregli bodo raviole z beluši, hrustljavo slanino in perigord tartufe, telečja lička na porovem pireju z vinsko omako in zimsko zelenjavo, pod pritiskom pečeno polenovko na porovem pireju s papriko in zeliščnim oljem ter čokoladni souffle.

Foto: Arhiv restavracije

Gostilna Podfarovž, Vipava

Ko cesta zavije proti Primorski, se zdi, da za romantično vzdušje ni potrebno več veliko. V Vipavi za Lanthierijevo graščino, tik ob enem od sedmih izvirov reke Vipave ter ob najimenitnejšem in najstarejšem mostu slovenskih Benetk se nahaja Gostilna Podfarovž.

Njena posebnost je že sama idilična narava ob izvirskem bazenu reke Vipave. V gostilni ponujajo kulinarične specialitete, ki temeljijo na tradicionalnih receptih, s pridihom modernosti v pripravi in prezentaciji. Večinoma zbirajo lokalne sestavine, njihove jedi pa spremlja izbor vrhunskih vin Vipavske doline.

Do nedelje bodo na voljo: carpaccio dimljene race z medom, tartufi in malino na 3 načine, cvetačna juha z marinirano postrvjo, ocvrto cvetačo in granatnim jabolkom ali pa ješprenj z bučo, gorgonzolo, tartufi, poširan rumenjak, dehidrirana panceta. Da ne omenjamo 60 dni suho zorjenega govejega hrbta z malinovo omako, topinamburgerjevim čipsom in pastinjakovim pirejem. Za konec pa čokoladna in pomarančna tortica malo drugače.

Foto: Arhiv restavracije

Štorja pod stopnicami, Postojna

Za vse tiste, ki zaradi žeje ne zdržijo do morja, se je v centru Postojne treba spustiti le po stopnicah: do Štorje pod stopnicami, ki je na oko ljubka gostilnica in vinoteka. Pravijo, da pa gost – če se prepusti, kmalu ugotovi, da je Štorja veliko več kot to.

»Drugje so pod takšnimi stopnicami kleti, ki povabijo le na kozarček, potem ti pa točijo na litre, da so stopnice hitro prestrme. Tukaj pa je vinoteka, v kateri imajo kozarci peclje, natakar someljejsko znanje, gostje pa pijejo malo, toda najboljše,« jih je ocenila Vivi šola okusov.

Za valentinovo bodo samo v petek, 14., stregli tako ribji kot mesni 5-hodni meni. Kakšna sta menija, ne razkrivajo, vsako jed pa bodo temeljito predstavili ob prihodu jedi na mizo. Za zaljubljeno vzdušje bo poskrbela hišna pianistka Eva Švent.

Foto: Arhiv restavracije

Restavracija Capra, Koper

Naša kulinarična pot se zaključuje blizu morja, ki je že samo po sebi romantična izbira. Restavracija Capra, ki se nahaja nekaj korakov od morja, se ne zadovolji le s tem dejstvom. Ob toplih dnevih na terasi ponujajo vrhunske jedi ob izbrani pijači in zasledujejo popolnost, dodajajo. Njihovo poslanstvo je strankam nuditi celostno doživetje, pri tem pa je na prvem mestu vrhunska hrana iz mediteranske, lokalne in pa svetovne kuhinje, ki jo ustvarja Marja Černe, ter dosledna postrežba s kulinaričnim in enološkim svetovanjem.

V Capri se trudijo ustvariti posebno vzdušje, ob interierju, ki združuje moderne in tradicionalne prvine, ki ga dodatno oplemenitijo nastopi glasbenikov. Capra je romantična izbira za tiste prave ljubitelje morja, ki ga radi opazujejo, četudi je v resnici še prehladno za kopanje. Za valentinovo ne pripravljajo posebnega menija, bo pa ambient temu primeren. Z nežno glasbeno spremljavo.

Foto: Rok Jurman

 

Preberite tudi: Zapis slovenske slaščičarke, ki je dvignil prah

Naslovna fotografija: Getty Images

Beti Burger
Beti Burger

Kakor se mi vsaka priložnost zdi dober razlog za peko torte ali pite, se vsaka moja »izgubljena« misel ponavadi znajde pri hrani in preizkušanju receptov.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed