Odprta Kuhinja

Presenetljivi triki, zaradi katerih v restavracijah zapravimo več

frantic00/Getty Images
Odpri galerijo
A+   A-
Se tudi vam včasih račun v restavraciji zdi precej visok?


Včasih se nam zgodi, da nas v restavraciji doleti izjemno visok račun. S kakšnimi triki v gostilnah poskrbijo, da si privoščimo več, kot smo načrtovali?

»Spijte kozarec, medtem ko čakate na mizo!«


Ta stavek se sicer sliši kot prijetna dobrodošlica (in najverjetneje, da je izrečena popolnoma iskreno). A če bi se za mizo usedli takoj ob prihodu v restavracijo, morda aperitiva sploh ne bi naročili. Predvsem pa bo kozarec alkohola na prazen želodec povzročil večjo lakoto, zaradi katere boste po njem verjetno pojedli več, kot bi sicer.

Tempo glasbe


Če boste pozorni, boste opazili, da v času kosil in malic v restavracijah igra bolj poskočna glasba. Ta nam na skrivaj narekuje, da hitro dokončamo svoj krožnik in mizo odstopimo naslednjemu gostu. Če pa boste prišli na večerjo, bo tempo glasbene spremljave navadno bolj umirjen, kar nas bo spodbudilo, da za mizo ostanemo dlje. In seveda naročimo še kaj.

Dnevna ponudba


Ob prihodu k mizi natakar pogosto naznani tudi nekaj posebnih jedi, ki sicer niso na jedilniku, a so tisti dan uvrščene na dnevno ponudbo. Pogosto gre za zelo mamljive grižljaje, navadno pa zanje ne izvemo cene. Včasih se tako lahko zgodi, da je račun višji, saj ste naročili kaj precej dragega, ker niste vedeli, kolikšna je vrednost obroka. Podoben scenarij pogosto doživimo pri sladicah.

Cene brez znaka za valuto


Morda se sliši precej čudno, a nekaj psiholoških raziskav je pokazalo, da ljudje v restavraciji zapravijo več, če ob cenah ni zapisanega znaka za valuto. Naši možgani ob € ali $ namreč postanejo precej bolj pozorni in pazljivi. Če znaka ni, se jim cene zdijo precej manj »nevarne«.

Dražje jedi na meniju


Ko v restavraciji pogledate meni, pogosto opazite, da je nekaj jedi precej dražjih od drugih. Pogosto so dodane zato, da se vam vse ostalo na meniju zdi cenejše, v restavraciji pa sploh ne ciljajo na to, da jih boste naročili. Zopet gre za psihološko igro z možgani, kako dojemajo cene v družbi precej višjih.

A škoda bi bilo restavracije obiskati s tako strogim opazovanjem, saj se večina tistih dobrih gostincev trudi ustreči prav nam – gostom. In včasih tudi z nami ni lahko. Se strinjate?
Preberite še: Kultne jedi: tiramisu iz italijanske restavracije, kjer so prvi pripravili ta desert

Fotografija: frantic00/Getty Images
Datum Objave: 1.4.2022 ob 08:04

Več iz te teme:

restavracijatrikračun

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja