Decanterjeva platina za Ščurkove mehurčke

Največje in najbolj odmevno mednarodno ocenjevanje vin, ki ga pripravlja revija Decanter, je letos prineslo rekordno število vzorcev in kar dobre rezultate slovenskih vinarjev.

Platinasto medaljo, edino našo, in 97 točk je dobil legendarni Stojan Ščurek iz Plešivega v Goriških brdih, in sicer za – penino Brut zero 2019. Zlatih medalj za Slovenijo se je nabralo sedem.

Brut Zero so si pri Ščurkovih zamislil kot kombinacijo rebule, nekaj manj chardonnayja in za vzorec glere, ampak to so že podrobnosti: marsikdo verjetno sploh ni vedel, da se Šurkovi že nekaj let ukvarjajo tudi s peninami. Vse pa kaže, da bodo, ob tem, ko v Plešivem raste velik nov objekt, s kletjo seveda, prav ta slog najbolj aktivno razvijali.

Tudi povprečen ljubitelj slovenskega vina pa bo vedel, da Stojan Ščurek ni novinec med prejemniki žlahtnih medalj World Wine Awards. Njegova do zdaj najuspešnejša etiketa je rebula Up, ki mu je prinesla kar dve platini zapored na minulih tekmovanjih. Mimogrede: lani sta to laskavo potrditev dobila Gašper Čarman s cabernetom francom 2019 in naša največja peničarska klet Radgonske gorice z rosejem extra dry 2017.

Platinasto Ščurkovo penino sicer od dela slovenskih zlatih medalj loči samo ena točka: Brut zero jih je dobil 97, 96, kar je tudi odlična ocena, pa so tokrat v Londonu dosodili Atelierju Kramar za Bohem 2019 (furlanski tokaj), Marcu za pinelo 2021 in kleti Brič za refošk Vinagra 2018. Po 95 točk, kar je še vedno zlata medalja, so dobili Erzetič za rebulo Orbis 2018, Steras za Epulon 2019 (zlato tudi lani), Klet Brda za rebulo Bagueri Superior 2018 ter, kot edini z drugega konca Slovenije, klet Istenič za penino Prestige Extra Brut 2013.

Preberite tudi: Vse to bo še letos sredi Ljubljane odprla Ana Roš
Karina Cunder Reščič

Ljubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiranja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana