Kako pravilno odpremo peneče vino

Zapomnite si, pravilnega odpiranja buteljke ne slišimo, pompozni poki z burnih zabav so pravzaprav napaka. Kako to dosežemo?

1. Prava temperatura

Preden se odločimo za odpiranje penečega vina, preverimo, ali smo steklenico dobro ohladili: idealna temperatura je od 6 do 8 stopinj. Najbolje je, če steklenico pustimo nekaj ur v hladilniku v stoječem položaju (da se morebitne usedline posedejo na dno).

2. Vse pri roki

Pripravimo si krpo za brisanje in poskrbimo, da imamo kozarce na dosegu roke. Zelo pomembno je, da steklenice pred uporabo ne stresemo, saj je ne bomo mogli pravilno odpreti. Če se vam to kdaj zgodi, je najpomembneje ohraniti mirno kri in zamašek ali krpo močno držati na vratu steklenice, da zadržite penino in se tlak počasi zmanjša.

3. Odpiranje

Preden steklenico odpremo, jo s krpo obrišemo, sploh če smo jo hladili v vodi z ledom, in tako preprečimo, da bi nam zdrsnila iz rok. Nato jo z eno roko držimo na sredini ali proti dnu, z drugo pa počasi odstranimo zaščitno folijo, pod katero najdemo pokrovček iz žice. Palec ene roke ves čas držimo in pritiskamo na zamašek, z drugo roko pa začnemo počasi odvijati žični pokrovček. Nato steklenico nagnemo pod kotom 45 stopinj in jo počasi vrtimo, pri čemer zamašek trdno držimo. Tlak nam jo bo pomagal odpreti v nekaj trenutkih.

Priporočamo še: Tudi vi napačno shranjujete penino?

Besedilo: Maja Roy
Fotografija: Sonja Ravbar

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana