Melisin sirup z limeto

Malce prilagojena izvedba. V letošnji pomladi, ko se nobeno rastje nikamor ne zgane, samo citronska melisa raste prav nebrzdano. In zakaj tega ne bi izkoristili za melisin sirup.

Ker ima citronska melisa sama od sebe okus po limoni, smo to vzeli za izhodišče in jo oženili z drugim agrumom: limeto, ki je zaradi milejšega in hkrati bolj kompleksnega okusa že skoraj enako priljubljena. In, da, nam se je zdela ta kombinacija precej boljša. Je pa dobro vedeti, da je limet treba narezati in stisniti več, da bodo prišle do veljave. Melisin sirup s tem okusom se nam zdi odličen.

Sestavine

– 400 g citronske melise
– 1,5 l vode
– 1 kg sladkorja
– 6 limet
– po želji 20 g citronske kisline

Priprava

1. Meliso pregledamo, odstranimo slabe liste in morebitne žužke in nasekljamo.

2. Vodo zavremo skupaj s sladkorjem, dodamo citronko in mešamo, da se sladkor povsem stopi. Ko se raztopina nekoliko ohladi, vanjo namočimo meliso in pustimo 24 ur, da se okusi spajajo.

3. Naslednji dan precedimo skozi gosto gazo in stekleničimo v sterilne steklenice.

Poizkusite še: Cheesecake brez peke z belo čokolado

Fotografije: Mavric Pivk in Neli Selan/BIC Ljubljana

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed