Pivo in burger fest: To je ekipa, ki je poiskala najboljše kombinacije piva in hrane

Ta konec tedna se nam v Ljubljani obeta že 12. edicija kulinaričnega festivala Pivo & Burger Fest, ki bo potekal na Pogačarjevem trgu v soboto in nedeljo, 6. in 7. aprila. Ker gre za enega najbolj priljubljenih gurmanskih vikendov pri nas, nas je zanimalo, kaj nam organizacijska ekipa pripravlja tokrat. O razlogih za nadgradnjo festivala s spajanjem piva in hrane ter o različnih pristopih h konceptu smo poklepetali z Nejo Žitnik, članico tima Pivo & Burger Festa, ter pivovarjema Lukom Kranjcem in Mihom Tometom (Barut Brewing & Blending), ki ju je ekipa festivala povabila k sodelovanju pri iskanju najboljših kombinacij piva in hrane.

»Našo ekipo sestavljamo sami kulinarični entuziasti in že prva edicija našega festivala je bila zasnovana kot nekakšna pobuda h kombiniranju piva k hrani. Skupaj smo tedaj združili dva vzhajajoča kulinarična trenda, kraft pivo in gurmanske burgerje. Eno je vodilo k drugemu in letošnja, dvanajsta edicija, se lahko pohvali z bogatim ‘food pairing’ konceptom, torej, spajanjem piva in hrane. Burgerjem bomo letos dodali še druge, raznovrstne jedi in s tem pokazali pestrost kombinacij, ki so na izbiro. Gostili bomo namreč več kot 20 ponudnikov piva in približno enako ponudnikov hrane, saj želimo gostom predstaviti klasične in bolj ‘odbite’ kombinacije,« je navdušeno povedala Neja Žitnik. Ekipa, ki stoji za Pivo & Burger Festom, največjim dogodkom tega tipa v širši regiji, je aktivno vpeta v dogajanje na kulinarični in pivovarski sceni. Niso le organizatorji in opazovalci, zato čutijo odgovornost, da s svojimi dogodki spodbujajo razvoj na več ravneh. Pivovarjem dajejo prostor za kreativnost, ponudnikom hrane možnost spoznavanja novosti, obojim pa spodbudo za začetek sodelovanja. Končni rezultat obiskovalcem prinese nov pogled na pivo in na hrano ter spajanje obeh.

Sicer smo lahko v Sloveniji že nekaj časa priča porastu števila butičnih pivovarn. »Med butičnimi pivovarji prevladuje punk mentaliteta, rušenje obstoječih predstav,« nam je pojasnil Miha Tome. »Skupaj s hipsterskim trendom tako butično pivo na trgu zaseda novo pozicijo premium izdelka in njegova poraba vztrajno raste,« dodaja. Dejstvo pa je, da je v Sloveniji (pa tudi drugod po svetu) pivo še vedno pijača, ki večinoma predstavlja osvežitev po koncu dela, pa naj bo to konec osemurnega delovnika ali pa opravljene košnje trave. »S tem, da Slovenci radi rečemo, da gremo na pivo, seveda ni nič narobe, tudi naša ekipa gre rada ‘na pivo’ v pravem pomenu besede. Prav je, da ta pijača ostaja na tej poziciji. Mi pa želimo pokazati in dokazati, da je pivo lahko poleg tega še mnogo več in da so možnosti neskončne. Pivo je res izjemna pijača, kot proizvajalce nas v ta posel vlečejo predvsem možnosti za kreativnost,« je prepričan Tome.

Manjši proizvajalci so namreč pri svojem delu lahko veliko bolj kreativni in drzni, tu je več prostora za eksperimentiranje. Na Pivo & Burger Festu imajo pivovarji možnost pokazati prav to ustvarjalnost ter s pivci o novostih govoriti iz oči v oči, hkrati pa raziskovati kombinacije s hrano ter s ponudniki iskati skupne izzive. Podobno kot velja za male vinarje, se lahko butične pivovarne lotijo varjenja piva, ki se bo prileglo ob specifični jedi, večji proizvajalci pa pokrivajo tako velik trg, da si to svobodo težje privoščijo, so pa tudi velike pivovarne že prepoznale potencial butičnih piv in predstavljajo nove izdelke.

Pivo k nedeljskemu kosilu?

Tako (ali še bolje) kot vino, lahko pivo nudi neomejene možnosti kombiniranja zaradi širokega spektra okusov in arom, ki navdušijo brbončice, služi pa lahko tudi kot odličen nevtralizator okusa. Če ga pijemo ob obrokih, lahko na okušalne brbončice deluje podobno kot na nos deluje vonj kavnih zrn, ki nevtralizira naš vonj, kadar preizkušamo parfume. Široka paleta okusov tako omogoča, da pivo spojimo celo z nedeljskim kosilom!

»Ob nedeljski goveji juhi bi se pivu morda raje izognili,« se zasmeje Luka Kranjc. »Ob praženem krompirju pa bi posegel po kakšnem belgijskem pivu, ki nima tako intenzivne grenčine. Saison je na primer takšna vrsta piva, ne smemo pa podcenjevati niti naših lagerjev,« nadaljuje. »Rdeče meso kliče po težkih pivih, tu smo lahko zelo pogumni. Predvsem dimljeno meso se bo odlično ujelo z dimljenimi pivi ali pa takšnimi, ki imajo močno aromo, na primer po čokoladi, karameli in podobno.« Kaj pa ribe? »Ribe so v osnovi precej bolj nežne, zato bi jih kombinirali z lahkimi svetlimi pivi,« še pojasni Kranjc.

Pivo in sladice

Široka paleta ponudbe butičnih piv pa omogoča kombiniranje celo s sladicami. »Kombiniranje sladic in piva v resnici sploh ni tako nenavadno. Seveda so si med seboj zelo različne, a če niste preveč sladkosnedi, k sladkemu kombinirajte čim lažja piva, brez intenzivnih arom, mogoče kaj kislega,« pove Tome, ki ni preveč navdušen nad sladkim in išče načine, kako sladice uravnotežiti. »Nekateri pa si ob čokoladni torti radi privoščimo karamelno ali čokoladno pivo, ki še doda k dekadenci. Seveda pa marsikdaj lahko močno temno pivo odigra vlogo sladice in te sploh ne potrebujemo,« svojo ljubezen do krepkejših sladic zagovarja Neja.

Kaj pa pivski trebušček?

Čeprav zaradi narave svojega dela veliko degustirajo in eksperimentirajo tako s hrano kot pivom, je treba povedati, da se gurmanski entuziazem našim sogovornikom nikakor ne kaže na telesni formi. Zato nas je zanimalo, če obstaja trik, kako se izogniti pivskemu trebuščku. »Na spletu je mogoče najti marsikatero ‘raziskavo’ oziroma trik, ki pa sta lahko precej posplošena. Pivski trebušček nastane zaradi velike količine kalorij, ki jih vnesemo z velikimi količinami piva. Če ga pijemo zmerno, tudi trebuščka ne bo,« se zasmeje Luka.

Moč pravih kombinacij

Na festivalu bodo obiskovalci tako lahko poskusili več kot 200 različnih vrst piva v kombinaciji z različnimi jedmi. »S ponudbo jim želimo razširiti horizont, spodbuditi tisto presenečenje, češ, uau, to pa je kombinacija,« razloži Neja. Ker pa je obiskovalce velikokrat strah neznanega, jim ekipa festivala letos pomaga s festivalsko knjižico, kjer bodo našli tudi predloge za spajanje piva in hrane. »Vse jedi smo razdelili na devet skupin, glede na njihov okus, teksturo in vpliv na čute,« dodaja sogovornica. »Z vsako skupino smo kombinirali po tri primere vrst piva, ki na te jedi različno delujejo na več nivojih. V okusu piva namreč lahko iščemo podobnosti arom, ki so v hrani. Pivo pa lahko služi tudi za uravnoteženje okusov ali pa, kot smo že omenili nevtralizira okus,« pove Miha.

Predlagane kombinacije boste obiskovalci lahko našli v omenjenem vodiču. »Začnete lahko z bolj umirjenimi kombinacijami, po drugi strani pa je lahko že prvi poskus popolnoma ekstravaganten in vzpodbudi popolno navdušenje,« svetuje Neja. Ko se boste podali med stojnice Pogačarjevega trga, se torej nikar ne bojte novosti in na prvi pogled nenavadnih kombinacij. Vaše brbončice vam bodo hvaležne!

Preberite še: Mariah Dolenc, Američanka v Sloveniji: »Vedno se mi je zdelo smešno, kako vas skrbi, da bi gostje domov odšli lačni«

Fotografija: Alma Kochavy

Eva Natlačen
Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed