Velik dosežek mladega slovenskega barmana na svetovnem prvenstvu

Barman Anže Šmid iz Galerije okusov in član Društva barmanov Slovenije je s svojim koktajlom Mister Grape na Kitajskem osvojil 7. mesto v kategoriji koktajlov s penečim vinom.

Slovenske barve je na Svetovnem kongresu barmanov zastopal Anže Šmid iz Galerije okusov, ki je navdušil s svojo izvedbo koktajla s penečim vinom. Močna konkurenca ambicioznega 24-letnega slovenskega predstavnika ni prestrašila, saj je z vrhunsko predstavitvijo in izvedbo kljub mladosti svoj nastop odlično opravil. To je že drugi pomemben dosežek člana ekipe, ki deluje v Galeriji okusov. Njihov glavni kuhar Marko Magajne se je z zmago v kvalifikacijah za Južno Evropo uvrstil na svetovno prvenstvo Global Chef Challege.

A vrnimo se k Anžetu Šmidu, ki se je mudil v kitajskem mestu ChengDuna na 68. svetovnem kongresu barmanov, kjer so se v šestih različnih kategorijah predstavili najboljši barmeni iz 63 držav. Dogodek je potekal v organizaciji Zveze IBA (International barman Association). Slovensko delegacijo so predstavljali aktualni državni barmanski prvak Anže Šmid, predsednik Društva barmanov Slovenije Aleš Ogrin, lastnik restavracije Gašper Puhan, delegat DBS Franci Pišek in podporni član DBS Jani Jazbec. »Ponosni smo, da je našo državo zastopal mlad in perspektiven barman, ki je s svojimi nastopi in kreativnostjo že na številnih tekmovanjih dokazal, da mu barmanstvo ni tuje,« je povedal predsednik Društva barmanov Aleš Ogrin. Vsaka takšna priložnost in uspeh krepi prepoznavnost Slovenije in jo pozicionira v svetovni vrh.

Mister Grape

Pred strokovno žirijo je slovenski predstavnik Anže Šmid pripravil avtorski koktajl, ki ga je poimenoval Mister Grape. Po petnajstminutni izdelavi dekoracije je sledila minutna predstavitev zgodbe koktajla, v kateri je Anže opisal večno mladega in urejenega šarmerja po imenu Grape (beseda združuje izvorno surovino konjaka in penečega vina), ki pa nima ravno sreče s spoznavanjem deklet, saj so vse njegove izkušnje grenkega priokusa. Simpatični predstavitvi je sledila tehnična priprava koktajlov.

Anže Šmid je po vrnitvi v Slovenijo povedal, da je izredno vesel priložnosti, kjer se je lahko pomeril z najboljšimi na svetu. »Zame je to res pomembna izkušnja. Najprej si nisem predstavljal, kako veliko tekmovanje je to. Veseli pa me, da tudi mladi dobimo takšno priložnost, kjer se lahko pokažemo in nabiramo nove izkušnje.«

Sestavine zmagovalnega koktajla

Za nas navadne smrtnike nič kaj uporabna informacija, lahko pa si vendarle nekoliko predstavljate, kaj pomeni dobra koktajl mešanica, v kateri so: konjak Courvoisier VSOP, liker De Kuyper Peachtree liquer, žganica Baijiu Tao Zui strong, grenivkin sirup Monin, svež limonov sok in peneče vino J. Charpentier extra brut. Dekoracija: vaniljeva palčka, koktajl češnja, pomarančna in limonina lupina ter kitajski beli cvet.

Priporočamo še: Spoznajte slaščičarja, ki peče neverjetne torte
Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed