Zakaj vam priporočamo, da več pozornosti namenite specialty kavi

Bodisi prvo spijete zjutraj bodisi po kosilu, skodelica kave je poseben obred.

V kulinariki radi preizkušamo nove stvari, nekatere stvari pa so povsem rutinske. Jutranja skodelica kave, na primer. Večina nas že celo življenje pije enako. Močno turško, z mlekom. Ali pa iz kafetiere. Kakorkoli že, navade glede kave redko spreminjamo. Pa bi jih morali?

Udeležili posebnega dogodka, ki nas je spodbudil k razmisleku. O kavi. Oglasili smo se namreč v novih pisarnah slovenskega podjetja Goat Story, tistega, ki je pred leti na platformi Kickstarter navduševal s termovko v obliki kozjega roga, kasneje pa svet osvojil z Gino, elegantno napravo za pripravo kave. O uspešnosti podjetja govorijo številke, čudovito opremljeni poslovni prostori in lični minimalistični produkti pa pričajo, da zaposleni tu veliko pozornosti namenijo dizajnu. In kavi. Pa ne samo jutranji.

Kava namesto vina

V času, ko smo ljudje vse bolj odprti in naklonjeni novostim na trgu, smo že ugotovili, da obstaja več kot le svetlo in temno pivo. Prav tako, da lahko džin nadomesti kozarec vina ob kosilu. Precej raznolika pa je lahko tudi kava, ki jo lahko okušamo prav tako kot vino.

Kava je tretja najbolj priljubljena pijača na svetu, takoj za vodo in čajem. Vendar pa je kava, ki smo je vajeni, zaradi masovne proizvodnje in generične predelave postala predvidljiva in skorajda dolgočasna. Ekipa Goat Stryja se je tako predala njenemu raziskovanju in se odločila javnosti ponuditi posebno (specialty) kavo visoke kakovosti: z novimi, bolj zanimivimi okusi, ki jih v sebi skrivajo kavna zrna. A da slednje prepoznamo, se moramo najprej malce izobraziti.

Preberite tudi: Kava res pomaga pri topljenju maščob? Preverili smo!

Kaj to pravzaprav je?

Specialty kava je najbolj kakovostna kava na svetu, ki na lestvici ocenjevanja kave dosega oceno vsaj 80 od možnih 100 točk, to je manj kot 10 odstotkov najbolj kakovostne kave na svetu. Kava je ročno pridelana, procesirana in nežno pražena, zato so v njej jasno izraženi okusi in arome, ki se močno razlikujejo glede na regijo, kjer je bila pridelana, način procesiranja ter seveda tudi praženja. »Takšno kavo preveva pridih gurmanstva in lahko bi rekli, da je to novi val v svetu kave,« pravi Anže Miklavec, ustanovitelj podjetja Goat story. Skodelica takšne kave lahko stane tudi do 400 evrov, v njej pa je mogoče zaznati mnoge tone in note okusov.

V podjetju Goat story se z raziskovanjem specialty kave ukvarjajo že več kot pet let, njihova pametna naprava za ročno pripravo kave pa ljubiteljem kave že omogoča tri različne ročne načine priprave filter kave. Ta v Sloveniji zaenkrat še ni tako priljubljena, v svetu pa je povpraševanje po njej veliko. A kako jo sploh pripravimo?

Priporočamo tudi: Najbolj duhovito postrežena kava: dočekuša, razgovoruša in sikteruša

Hladno stiskana in tako okusnejša

Iz kavnega zrna bomo zvabili največ okusa, če jo pripravimo po tako imenovanem cold brew postopku. To je poseben način priprave kave, ki traja med 12 in 24 urami, saj se za pripravo uporablja hladna voda, zato se sprostijo okusi in arome, ki pri klasični pripravi z vročo vodo ne pridejo do izraza. »Ker ekstrakcija okusov poteka počasi, so ti intenzivni in nežni obenem. Zato je izbira primerne, kakovostne in aromatične kave izjemno pomembna,« poudarja Matičič eden izmed naših sogovornikov ter hišni ekspert za to dragoceno surovino. Takšno kavo lahko pijemo samo ali pa jo mešamo z drugimi pijačami in si tako pripravimo zanimive napitke.

Ko boste prvič poizkusili takšno kavo, se vam bo najverjetneje zdela nekoliko čudna. Ni tako gosta in črna, kot smo je vajeni, prav tako je okus bolj kiselkast in ne tako grenak kot običajno. Tisti, ki imajo nekaj kilometrine okušanja kave, jo bodo spili »čisto«, začetniki pa jo lahko zmešajo z mlekom, mandljevim napitkom ali pa celo tonikom. Je pa postopek takšnega izvabljanja okusov iz kavnih zrn precej zamuden in lahko tudi umazan. Nekaj potrpljenja tudi zahteva.

Intenzivnejši okus in več kofeina

A na koncu skodelica ali pogosteje kozarec speciality kave prav tako zaleže kot običajna. Pravzaprav takšna navadno vsebuje še več kofeina in je močnejša. Zaradi pestrosti okusov, ki jih ponuja, pa moramo biti vztrajni in je okusiti čim več. Ekipa Goat Story jo želi približati čim širši množici, opozarjajo pa, da je s preizkušanjem treba začeti postopoma. Najprej poskusiti nekaj osnovnih sort, da se naučimo prepoznavati okuse, nato pa plezati po pestri cenovni lestvici in se na koncu čuditi tistim, res posebnim sortam in vrstam.

Da bi se izognili prvim spodrsljajem, vam zato ekipa Goat Story tu maha na pomoč. Priprava hladno varjene kave je včasih zahtevna, predvsem zaradi umazanije, saj je treba kavo dobro prefiltrirati. A kot je dejal Miklavec, so se prav temu želeli izogniti: »Cold Brew Kit resnično poenostavi pripravo cold brew kave. Zmleto kavo smo zapakirali v filter vrečke, ki jih v stilsko dovršenem kozarcu zgolj prelijemo s hladno vodo.«. Kot pa je dodal Dušan Matičič, vodja pražarne Goat Story, je Cold Brew Kit dejansko najenostavnejši način priprave cold brew kave na svetu: »Samo namočimo, počakamo in uživamo v raznovrstnosti okusov, ki jih ponuja specialty kava. Ta je prvič tudi spražena v naši novi pražarni,« se pohvalijo. In mimogrede. Pražarna se nahaja za steklenimi vrati, kar v samem osrčju pisarne!

Pa bi lahko enako kavo pripravili tudi z navadno praženo kavo?

»Pripravimo lahko katerokoli kavo, vendar smo pristaši manj praženih kav,« so nam pojasnili sogovorci. »Zakaj? Močno pražena kava ima večinoma zelo podoben okus, saj se spojine v kavnih zrnih močno preobrazijo in so že na meji zažganega. Manj pražena kava pa poudari okus, ki je naraven kavi, tako lahko v kavi okusimo sadne, cvetlične, čokoladne, oreškaste in druge okuse ter arome. Obenem ima manj pražena kava največkrat tudi malce več kisline, ki daje napitku živahnost in še dodatno poudari druge okuse. Je pa pri uporabi Cold Brew Kita treba uporabljati kavo, ki je zapakirana v filter vrečke, saj mora biti kava dobro prefiltrirana. Zaenkrat smo edini, ki izdelujemo tovrstno zapakirano kavo,« so povedali pri podjetju Goat Story.

»Bistvo Cold Brew Kita je ljubiteljem kave ponuditi način priprave cold brew kave, ki je enostaven in predvsem čist. Klasična priprava cold brew kave namreč pomeni mletje kave, namakanje v vodi, filtriranje. Vsa ta opravila pa so običajno precej umazana. S tem, ko smo kavo zapakirali v filter vrečke, smo povsem spremenili način priprave, saj vrečko zgolj prelijemo s hladno vodo, ko je kava pripravljena pa jo potegnemo iz kozarca in zavržemo.
Kavo bi s kavo, ki je zapakirana v filter vrečke, brez težav pripravili tudi v navadnem vrču, vendar naj ima ta vrč pokrov s tesnilom, saj le tako lahko preprečimo vdor vonjavam (še posebej v hladilniku), ki bi lahko vplivale na okus in vonj kave. Kdor ne želi celotnega Cold Brew Kit kompleta, seveda lahko kupi tudi zgolj vrečke s kavo, ki bodo kmalu na voljo v naši spletni trgovini,« so nam še zaupali.

Mi pa smo se z ekipo Goat Story dogovorili, da enega takšnih kitov podarijo našim bralcem. V nagradni igri lahko sodelujete tukaj!

Preizkusite še recept za cold brew kavo, ki jo priporoča ekipa Goat story:

Cold brew z mandljevim mlekom in medom

Pozabi na navadno kavo z mlekom.

Sestavine

– cold brew kava
– mandljevo mleko
– med
– cimet
– solni cvet
– led

Priprava

V kozarec, ki ga napolnimo z ledom, do polovice nalijemo cold brew kavo. Prelijemo jo s hladnim mandljevim mlekom, dodamo pol žličke medu, ščepec cimeta in solnega cveta ter dobro premešamo.

Preberite še: Vodič po smetanah: kaj so creme fraiche, half-half, double cream, mileram …

Fotografije: Goat Story, Getty Images

Eva Natlačen
Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed