Ajda Horvat: Ljubljančanka, ki dostavlja slastne domače pite

Hruške, jabolka, slive … In še marsikaj se lahko zatakne v slastno jesensko pito. V pogovor smo se ta teden zapletli z Ajdo Horvat, ki je letos začela pisati zgodbo z naslovom Pita na i.

Ta zgodba se je, podobno kot veliko strastnih kulinaričnih štorij, začela po naključju, sprožila pa jo je ljubiteljica droži in peke Polona Klančnik, na družbenih omrežjih znana kot PolaBekeraj. »D(r)oživeta Polona je moja nekdanja sodelavka, gurmanka, ljubiteljica vsega lepega. Pa kako dober kruh peče,« začne pripovedovati Ajda Horvat, po poklicu grafična inženirka, ki se že 17 let ukvarja z retušo fotografij.

Čokoladni remake

»Torej, Polona je tisto soboto iz testa, ki je ostalo od peke drugih sladkih izdelkov, pripravila pito. Čokoladno. Tako dobro, da sem še isti dan letela po ta dobro belgijsko čokolado in takoj naslednji dan naredila remake. Uspelo mi je,« nadaljuje Ajda Horvat.

Pred kakega pol leta se je tako zelo zaljubila v pite, da je začela iskati nove in nove recepte, s svojimi sladkimi lepoticami pa je redno razveseljevala domače in sodelavce. Zatem jo je partner Luka Šaronja (ta, mimogrede, skrbi za ljubljansko restavracijo Hiša pod Gradom) spodbudil, rekoč, da lahko peče še za koga drugega, ne samo za bližnje in sodelavce.

Tako se je Ajda odločila, da postavi Pito na i. Posnela je prve fotografije, njeni sladki izdelki so hitro dobili svojo spletno stran in v svet poleteli še prek facebooka in instagrama. Naročila so začela prihajati in zdaj, po krajšem poletnem zatišju, se že počasi pripravlja na vrhunec sezone – jesen.

Pet pit plus sezonska

»Trenutno imam v redni ponudbi pet pit: jabolčno, čokoladno, s temnim in belim čokoladnim moussom, zatem pa sta tu še pistacijeva in jogurtova z mangom. Tem petim okusom dodam še šestega, sezonskega: jeseni bo to slivov,« našteje Ajda Horvat različne odtenke svoje ponudbe. Poskusila je pri­praviti tudi druge različice, denimo po limeti dišečo (»ta mi je zelo všeč, a še ni v redni ponudbi«), čokoladno s pomarančo (recept zanjo objavljamo na sosednji strani), pozimi prideta na vrsto še pomarančna in mandarinina pita, morda kje vmes še kostanjeva, kakijeva.

To so torej sladki nadevi, kaj pa testo? Po mnogih poskusih sledi preverjenemu receptu, v katerem občasno, ko ima na drugi strani res hude ljubitelje čokolade, 50 gramov moke zamenja s kakavom v prahu. »Američani, ki so veliki ljubitelji pit, v testo praviloma ne dajo sladkorja, izogibajo se tudi jajcem. Poskusila sem ta recept, a ugotovila, da mi je najbolj všeč testo, narejeno s sladkorjem v prahu in rumenjakom,« nekaj navodil naniza sogovornica.

Dva trika s testom

Ker se je v moji pečici ravno večer pred najinim pogovorom grela (verjetno še zadnja letošnja) figova pita, ki je imela kar precejšnje težave s transportom razvaljanega testa do pekača, si gre zapomniti tale Ajdin nasvet, ki nas popelje do elegantne priprave: »Ko se spočije v hladilniku, testa ne preložimo na pomokano površino, ampak ga zvrnemo na papir za peko. Čez položimo še en kos papirja za peko, potem zvaljamo do kroga želene velikosti. Najprej odstranimo vrhnji papir, zatem razvaljano testo zvrnemo na pekač in odstranimo še drug kos papirja.«

In še en tehnični nasvet – ta bo razveselil vse, ki se pit kar malo ustrašijo, ko v receptu naletijo na del, ki narekuje, da je treba testo med peko obložiti s fižolom ali rižem, da ohrani obliko. »Testa ne obložim z ničimer, ampak le prebodem z vilicami, preden ga dam v pečico, da se ne napihne.«

Kakšen pekač?

Sogovornica uporablja pekače za enkrat­no uporabo. Vsem, ki se peke lotevajo doma, pa polaga na srce: »Če obožujete pite in jih nameravate pripraviti večkrat, je odlična investicija pekač s snemljivim dnom. Tega lahko dobimo že za nekaj evrov in je nadvse koristen.« Je pa treba biti potem sila pazljiv, ko vročo pito jemljemo iz pečice, saj se zna zgoditi, da ves svoj trud s kakšnim nepremišljenim gibom v sekundi uničimo …

Za OK je pripravila dva preverjena recepta in tako lahko že danes pripravite prekrasno slivovo pito. Če tega jesenskega sadja trenutno ni kje v bližini (ali če ste zaljubljenec v čokoladne okuse), pa je Ajda Horvat zapisala še recept za pito, ki prefinjeno zadiši po pomaranči.

Preberite tudi: Frangipan: najbolj slastna osnova sladkih pit
Špela Ankele
Špela Ankele

Novinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed