Frangipan: najbolj slastna osnova sladkih pit

Mandljeva slaščičarska krema naredi pito bolj bogatega okusa.

Poletje se poslavlja, mi pa že pospešeno razmišljamo, katere jedi in sestavine nas še posebej vznemirjajo jeseni. Prihajajo jabolka, grozdje, hruške in buče, vse našteto pa nam gre najbolj v slast, ko iz pečice zadiši po sveže pečeni piti. O pripravi odličnega krhkega testa smo že razpravljali. Tukaj lahko berete o vseh nasvetih, ki jih potrebujete za pripravo najboljših pit, tukaj se lahko informirate o tem, kako izbrati pravi pekač za pito, tukaj pa o triku za ponarejeno krhko testo. Danes pa se osredotočamo na nadev, ki je bistvenega pomena, da bo hrustljava podlaga dobila kremasto in okusa polno ravnotežje. Ponavadi pite prelijemo z mešanico jajc in smetane, mi pa tokrat priporočamo nekaj veliko boljšega.

Kaj je frangipan?

Ta preprost nadev, ki ga naredimo iz masla, sladkorja, jajc in mletih mandljev, je odlično polnilo za male in velike pite, piškote, rogljičke, palačinke, kot boste lahko prebrali v nadaljevanju, pa tudi za sladke toaste. Mnogi ga sicer zamenjujejo za marcipan, saj je zaradi mandljev zelo podobnega okusa, a se prvega izdeluje iz mandljeve paste, glukoze in sladkorja v prahu.

Kako narediti to mandljevo kremo?

Po svetu kroži nešteto receptur, mi pa smo izbrali dve, ki sta tudi nam najbolj všeč. Prvi recept pripada Gordonu Ramsayu, ki se drži klasične priprave z dodatkom moke, druga pa je nekoliko bolj tekoča različica priljubljene londonske slaščičarke Claire Ptak, ki jo uporablja tudi kot nadev v sladkih toastih: stare rezine kruha namaže z domačo marmelado in kremo frangipan, posuje z mandlji in popeče v pečici. Zveni vredno greha, kajne?

1. Za frangipan po Gordonu Ramsayu potrebujemo:

– 125 g masla sobne temperature
– 125 g sladkorja
– 25 g navadne moke
– 125 g mletih mandljev
– 1 veliko jajce, razžvrkljano

Priprava: Maslo, sladkor, mandlje in moko kremasto stepemo. Med počasnim miksanjem dodamo še jajce, da nastane lahka kremasta tekstura nadeva. Količina zadostuje za pito, ki ima premer približno 25 cm. Nadev namažemo na ohlajeno krhko podlago, ki smo jo slepo pekli 20 do 25 minut na 200 stopinjah. Obložimo s sadjem in pečemo še 35 minut pri 150 stopinjah.

2. Za različico Claire Ptak potrebujemo:

– 2 žlici masla sobne temperature
– 2 žlici sladkorja
– 50 g mletih mandljev
– 1 žličko češnjevega žganja (lahko se izpusti)
– 1 rumenjak
– 4 žličke sladke smetane

Priprava: Z električnim mešalcem kremasto stepemo maslo in sladkor. Dodamo mandlje in še enkrat dobro zmiksamo. Dodamo žganje, rumenjak in smetano ter ponovno zmiksamo. Količina prav tako zadostuje za običajno velikost pite. Kreme je količinsko manj, saj Claire predlaga, da jo na hrustljavo podlago namažemo bolj natanko, na to pa položimo pokuhano sadje.

Priporočamo še: TOP 7 uživaških sladic s slivami

Fotografija: Getty Images

Mateja Delakorda
Mateja Delakorda

Kuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed