Anitina knjiga o kruhu najboljša na svetu

Beseda drožomanija je postala med našimi ljubitelji kruha udomačena po zaslugi Anite Šumer, mojstrice iz Slovenj Gradca. Zdaj jo spoznava še preostali svet: dobila je prvo nagrado na znanem izboru Gourmand, ki je bil v Macau.

Te nagrade, ki se s svojimi podelitvami selijo vsako leto drugam, imajo številne kategorije, v katere razvrščajo knjige, Drožomanijo Anite Šumer tako med knjige o kruhu. In je dobila prvo nagrado, ob tem pa še eno, ki je zelo pomembna: zasedla je prvo mesto med knjigami z dobrodelno noto. Od vsakega prodanega izvoda namreč Anita Šumer nekaj denarja nameni za pomoč deklici Lizi, ki zaradi bolezni potrebuje terapije.

Beseda o knjigi

Gre za zbirko navodil in receptov za kruh in pecivo, ki jih je Anita Šumer pripravila z uporabo droži, starodavnega načina vzhajanja testa brez uporabe industrijskega kvasa. Avtorica je ena prvih, ki jih je v Sloveniji taka peka zasvojila – in jo pripeljala do izjem­nih izkušenj in dogodkov. Pred časom je bila po zaslugi BuzzFeeda spletna senzacija s svojim videom o tem, kako se z zarezovanjem oblikujejo vzorci na kruhu, ogledalo si ga je več kot 30 milijonov ljudi. Ta način peke je izredno priljubljen prav v spletni skupnosti: Anita ima prek 70 tisoč sledilcev na instagramu, v FB-skupini Drožomanija pa je dobrih 10 tisoč članov.

Priporočamo še: Pečemo z Anito Šumer: rešitve za pet začetniških težav pri pripravi droži

Kmalu dokumentarec

Knjiga je prvotno izšla decembra 2017, zdaj je na trgu prvi ponatis druge izdaje, pokupili smo že več 3000 izvodov, Anita pa jeseni napoveduje prevoda v nemščino in hrvaščino. In poroča o trenutnem dogajanju, odkar se je z možem Sašem vrnila iz Macaa: »Ravno smo končali tridnevno snemanje kratkega dokumentarca o meni s produkcijsko ekipo iz Londona, bo v angleščini in premier­no predvajan 12. oktobra na vseslovenskem srečanju ljubiteljev drožomanije na Koroškem.«

V sklopu dvodnevnega dogodka v Macau je potekal tudi knjižni sejem, na katerem se je predstavila s knjigo, za obiskovalce pa je pripravila pokušino slovenskega kruha in pogače z drožmi. Obiskovalci so si lahko ogledali demonstracijsko delavnico priprave pogače in palačink z drožmi ter jih tudi pokusili. Na osrednjem odru sejmišča v Macau, kjer je bil ta dogodek, je imela Anita Šumer strokovno predavanje o peki z drožmi in sodelovala na okrogli mizi, na kateri se je predstavila založnikom iz Kitajske in portugalsko govorečih dežel, Macao je bil nam­reč portugalska kolonija. Gourmandov izbor je največji takšen dogodek na svetu, na letošnjem je sodelovalo 216 držav.

Preberite še: Najboljši recept za testenine iz treh sestavin, ki jih obožujejo Rimljani

 

Karina Cunder Reščič

Ljubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiranja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana