Juha: pravila zamrzovanja in odmrzovanja, ki jih morate poznati

Pred nami je začetek jeseni in ponovno se bodo na jedilnike vrnile juhe in enolončnice.

Listje že odpada in v času, ki prihaja, bodo jedi na žlico še toliko bolj teknile. Da bodo vedno na voljo, ko se vam jih bo zahotelo, pa jih je dobro imeti na zalogi. Pa ne tistih iz vrečke. V mislih imamo takšne polnovredne juhe, kakršne skuhate sami doma. Spodaj svetujemo, kako jih pravilno shraniti.

Obroki na žlico navadno ne zahtevajo pretirano veliko angažmaja, še lažje pa je, če kosilo lahko le pogrejemo. Kadar torej kuhamo juho, je najbolje, da jo pripravimo v kar največjem loncu in tisto, kar ne gre v slast že pri kosilu, shranimo za takrat, ko ne bomo imeli časa za kuharijo. Shranjevanje bomo seveda zaupali hladilniku, še raje pa zamrzovalniku. A prej je treba poznati nekaj pravil.

Preberite tudi: Kako shranimo hrano v kozarce namesto v zamrzovalnik #priročno

Juha lahko v hladilniku počaka do 5 dni, razen če vsebuje ribe. V tem primeru jo lahko v hladilniku hranimo do treh dni. Še bolje pa je, če jo shranimo v zamrzovalnik. Če vsebuje zelenjavo ali druge kose živil, bo zamrznjena počakala do treh mesecev. Če pa zamrzujete le bistro juho ali jušno osnovo, ta v zamrzovalniku na vas lahko počaka tudi do pol leta.

Kako juho shraniti?

Najbolje je, da juho shranite v plastičnih posodicah, katerih pokrov dobro tesni. Pomembno je, da izberete tiste, ki ne izločajo BPA (bisfenol A), saj si ne želimo, da bi se mikrodelci plastike znašli v našem pogretem kosilu. Lahko pa uporabite tudi vrečke za zamrzovanje ali steklene posode. Pri slednjih pa bodite pozorni, da so primerne za zamrzovanje, saj v nasprotnem primeru lahko počijo. Vse embalaže označite z nalepkami, da boste tudi čez nekaj tednov vedeli, kaj ste pospravili, najpomembneje od vsega pa je, da v hladilnik in zamrzovalnik postavite ohlajeno juho.

Še nekaj pravil …

1. Kosi sestavin v juhi navadno nase potegnejo veliko tekočine in ko bomo juho odtalili, bo gostejša kot takrat, ko smo jo zmrznili. Da juha ne bo imela teksture paste, ji zato ob pogrevanju dodamo pol skodelice vode ali jušne osnove. Da ji vrnemo malce življenja, dodamo še ščep soli in malce limonovega soka, saj bo tako okus bolj svež.

2. Ne zamrzujemo juh, ki vsebujejo škrobaste elemente. Če juha vsebuje riž, testenine, kvinojo ali podobno, zamrznemo le tekočino juhe in testenine oziroma ostalo dodamo šele takrat, ko je juha že pogreta. V nasprotnem primeru bodo škrobne sestavine razkuhane in vse skupaj bo videti in tudi okušati bolj žalostno.

3. Juhe, ki vsebujejo sladek krompir, lahko brez težav zamrznete, če pa vsebujejo običajen krompir, so pravila enaka kot pri nasvetu 2.

4. Kremaste oziroma mlečne juhe se utegnejo razslojiti med zamrzovanjem. Uporabite metlico za stepanje, ko jih mešate med pogrevanjem, da se tekstura homogenizira.

5. Najbolje je, da juho iz zamrzovalnika vzamete dan preden jo želite pojesti in jo odtalite v hladilniku. Če pa se vam mudi, posodo z juho postavite v posodo s toplo vodo, dokler se vsebina ne odlepi od posode. Nato kocko prevrnite v lonec in pri nizkem ognju ob mešanju ogrejte.

Preberite še: Pečene bučne palčke, odlična alternativa krompirju

Fotografija: Rawpixel/Getty Images

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana