Kaj je skrivnost najboljše ocvirkovke

Danes je debeli četrtek, ko si po tradiciji velja privoščiti ocvirkovko.

Pred nami je pustni vikend, začenjamo pa ga z debelim četrtkom, ki ga nekateri imenujejo tudi praznik debeluhov. Na ta dan naj namreč ne bi veljala nobena dieta, privoščiti pa si moramo kar se da mastne jedi. Štetje kalorij je po tradiciji prepovedano, simbol debelega četrtka pa je ocvirkova potica, imenovana tudi ocvirkovka.

Ker jo vsaka gospodinja pripravi malce po svoje, nas je zanimalo, kje zares tiči skrivnost najboljše različice. Po tradicionalnem receptu najprej naredimo kvašeno testo iz moke, kvasca, masti, jajc in vode ali mleka. Postopek je enak kot pri drugih poticah. Če imate torej svoj recept za odlično orehovo, makovo ali z drugimi sestavinami nadevano, ga mirno uporabite tudi pri ocvirkovki.

Kisla smetana, skuta in klobase

Skrivnost najboljše ocvirkovke pa naj bi tičala v nadevu. Njegovo bistvo so seveda ocvirki, najbolje domači. Mogoče celo narezani na roke. Kaj pa druge sestavine? Na spletu in v kuharskih knjigah smo našli kar nekaj različnih napotkov. Najbolj preprost recept je vseboval le ocvirke in kislo smetano. Spet drugi je veleval, da dodamo tudi skuto.

Sonja Jezeršek (Gostinstvo Jezeršek), katere ocvirkovka velja za odlično, testo najprej premaže z jajcem, čez katerega posuje ocvirke, doda pa tudi na kose rezano klobaso, zelo priljubljen dodatek v številnih drugih domačih receptih. Ker se kalorijam na debeli četrtek ne gre izogibati, se tej ideji seveda ne bomo upirali, saj ima ocvirkovka tako še bogatejši okus.

Kako pa je z začimbami? Tudi tukaj lahko ravnate po občutku. Za nekatere sta dovolj sol in poper, drugim ugaja dodatek česna in peteršilja. Slednja bosta ocvirkom ukradla nekaj pozornosti, saj imata sama po sebi precej močan okus. Kakor koli boste izbrali okuse, pomembno je, da pripravite takšno potico, kot jo imate najraje. Če pa najljubšega recepta še nimate, vam priporočamo spodnjega, ki vas gotovo ne bo razočaral.

Sestavine
(po receptu Marije Knafelj)

Testo

  • 50 dag moke, polnovredne ali tip 1100
  • 2 jajci
  • kvasec (1/2 kocke kvasa, žlica sladkorja, mlačna voda)
  • mlačna voda, oplemenitena z 2–3 žlicami mleka
  • 5 dag masla ali masti

Nadev

  • 20 dag drobno zmletih ocvirkov
  • glavica česna
  • vsaj 2 pesti peteršilja
  • 20 dag skute
  • 3 žlice kisle smetane
  • 1 jajce
  • poper

Priprava

1. Kvas zmešamo s sladkorjem in malo mlačne vode, da se naredi vzhajan kvasec.

2. V večjo posodo stresemo moko, jo posolimo, dodamo kvasec in mlačno vodo z nekaj žlicami mleka.

3. Zamesimo testo, ki se mora ločiti od kuhalnice in sklede, ga pokrijemo in pustimo vzhajati.

4. Nadev naredimo iz ocvirkov, strtega česna, nasekljanega peteršilja, skute, kisle smetane, popra in jajca.

5. Po tričetrt ure, ko je testo vzhajano, ga razvaljamo na pomokanem toplem prtu.

6. Namažemo z nadevom, zvijemo in zvitek takoj prebodemo z vilicami. Nato naj vzhaja dobre pol ure.

7. Preden ga damo v pečico, ga prebodemo še enkrat.

8. Pečico segrejemo na 170 stopinj, ocvirkovka naj se peče 50 minut.

Poizkusite: Na debeli četrtek si privoščimo ocvirkovko

Fotografija: Igor Zaplatil

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed