Korak pri pripravi piščanca, ki ga moramo nujno izpustiti

Kaj pa vi storite s piščancem, ko ga vzamete iz embalaže?

Ko beremo recepte za pripravo piščanca, velikokrat naletimo na najrazličnejše napotke, kako ravnati z njim, še preden ga toplotno obdelamo. Nekateri zapisi svetujejo, da meso, ko ga vzamemo iz embalaže, najprej operemo. Ali pa vsaj malce speremo pod tekočo vodo. Mnogi od nas to žal počnemo že iz navade. Pa je to res pametno?

Razlike v teksturi in okusu tega mesa ne gre zaznati, razen, če boste mokro bedrce postavili neposredno v ponev in zato ne boste mogli doseči hrustljave skorjice. A dilema pranja ostaja odprta iz drugih razlogov. Predvsem zdravstvenih. Ko se rokujemo s surovim mesom, se vedno malce bojimo bakterij in prav je, da smo previdni.

Splakovanje mesa ne zmanjšuje potencialnih možnosti okužbe

Voda namreč ni dovolj učinkovito sredstvo, da bi z mesa odstranila bakterije. Ker bomo meso zaužili, pa ga seveda ne bomo prali s pomočjo kakršnih koli pralnih sredstev. Ko spiramo meso, tako le povečamo možnost, da potencialne bakterije, ki bi jih sicer ugonobila vročina pečice ali štedilnika, raznesemo po svoji kuhinji in po sebi in tako povečamo možnost, da bi se okužili.

Pri ravnanju s surovim mesom moramo biti tako pazljivi, a ne tako, da bi ga umivali. Raje pazimo, da si takoj po dotikanju dodobra umijemo roke, dobro razkužimo kuhinjski pult ter za rezanje uporabljamo posebno desko, na kateri nikoli ne režemo živil, ki jih zaužijemo surove.

Kako uničimo salmonelozo

Salmonelo uničimo, ko sredica hrane doseže 74 °C. Temperaturo mesa najnatančneje izmerimo s temu namenjenim termometrom, enostavnejši pa je preizkus z barvo: ko je barva mesa bela in ne več rožnata, drobne žilice pa postanejo sivkaste, je meso doseglo temperaturo med 82 in 85 °C.

Kuhinjskih pripomočkov, ki so prišli v stik s surovim mesom in jajci, ne uporabljajmo za ostala živila, dokler jih temeljito ne operemo z detergentom ali v pomivalnem stroju. Na neoprani rezalni deski lahko pripravljamo le živila, ki jih bomo kasneje toplotno obdelali.

Preberite še: Tedenski jedilnik: pol ure za kosilo

Fotografija: Getty Images

Na Deloindom.si svetujejo: Kako rešiti skrčeno oblačilo
Eva Natlačen
Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed