Lipovi cvetovi: kdaj in kako jih nabiramo (z recepti)

Iz njih pripravljamo predvsem čaje, ki niso le okusni, temveč tudi zdravilni, nekoč pa so v prehrani uporabljali tudi liste in celo plodove.

Lipa je mogočno listopadno drevo, ki ima za Slovence tudi globlji, simbolni pomen, prav tako je bogata tradicija uporabe lipovega cvetja v ljudskem zdravilstvu. Govorimo o navadni ali velikolistni lipi, ki je zelo podobna malolistni lipi ali lipovcu, a gre za dve različni drevesni vrsti.

Obiramo sredi dneva

Mogočno drevo, ki zraste tudi do 40 metrov visoko, v teh dneh že obletavajo čebele. Lipa namreč cveti nekje od maja do julija, to pa je tudi čas intenzivnega nabiranja cvetov, ki jih uporabljamo v zdravilstvu in prehrani. Nabiramo tiste, ki so se komaj začeli odpirati, skupaj s cvetovi pa tudi ovršne liste. Pod lipovo drevo se odpravimo v sončnem, suhem vremenu, najbolje sredi dneva. Suhe cvetove doma razporedimo na pladenj ali drugo podlago in jih sušimo še nekaj dni, odvisno od vremena. Preden cvetove spravimo, morajo namreč biti povsem suhi, da ne bi začeli plesneti. Iz suhih cvetov pripravimo imeniten, prijetno dišeč čaj, ki ga pijemo toplega ali hladnega, zelo se mu poda, če ga rahlo osladimo z medom.

Lipovi listi

Manj znano je, da so užitni tudi lipovi listi, zelo mlade bi lahko uživali tudi presne, recimo nasekljane v solati. Nekoč so jih zmleli in zmešali z vodo, da je nastala nekakšna pasta. To so potem dodajali k moki za pripravo kruha ali slaščic. Tudi suhi mleti plodovi, izkušeni pravijo, da po okusu spominjajo na čokolado, so se znašli v slaščicah, da bi jim izboljšali okus.

Nekoč so lipe sadili okoli bolnišnic, da je bil zdravilni čaj zmeraj pri roki. (Foto: Jurgute/Getty Images)

Osnovni recept za lipov čaj

Danes poznamo seveda predvsem uporabnost lipovega cvetja. Po osnovnem receptu za čaj potrebujemo skodelico vode, tri žličke posušenih cvetov in po želji še sladilo. Cvetove poparimo z vrelo vodo, pokrijemo in pustimo stati od pet do deset minut, da izločijo dragocene snovi. Potem ga precedimo, sladkamo s sladkorjem, medom ali drugim sladilom in ponudimo. Lipo lahko mešamo z drugimi sestavinami, zelo dobra je v kombinaciji z bezgom ali kamilicami.

Vse to se še da

Pripravimo lahko tudi lipovo žganje pa tudi brezalkoholni napitek oziroma sirup. V kozarec za vlaganje natlačimo suhe lipove cvetove in jih prelijemo z litrom vode. Pustimo stati na soncu en dan. Potem dodamo še pol kilograma sladkorja, dobro premešamo, zapremo in pustimo na soncu še en dan. Ko se sladkor stopi, sirup precedimo in natočimo v steklenice. Pijemo razredčenega z vodo.

Lipov sladoled za sladokusce

Neverjetno okusen. Priprava brez strojčka.

Lipov sladoled

Lipov šarkelj, pecivo za vsako priložnost

Recept, ki ga boste uporabljali za vedno. Je enostaven, zaradi dodane lipe pa še poseben.

Lipov šarkelj, pecivo za vsako priložnost

Naredite lipov sirup za dišeče napitke

Romantično diši in kar kliče po umirjenosti, zadovoljstvu. Priporočamo pa, da vas ne zamika, da bi v lipov sirup dodali limono ali citronsko kislino, kajti sicer po našem opažanju nežnega okusa po lipi ne bo čutiti.

Lipov sirup 

Domači lipov liker: pripravimo okusno pijačo prijetne barve

Priprava žganih sadnih ali zeliščnih pijač je izjemno preprosta, izbrane sestavine prelijemo z žganjem in pustimo, da naravni procesi opravijo svoje.

Priporočamo še: Nadevane bučke z mletim mesom in sirom: recept, ki vedno pride prav

Besedilo: Alenka Kociper
Naslovna fotografija: Jurgute/Getty Images

Deloindom.si: Kaj moramo storiti po obiranju jagod

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana