Na vse te načine lahko uporabite vrečko zamrznjenega graha

V teh dneh je marsikdo v trgovini pograbil kakšen zavojček moke več kot sicer, mnogi pa so do zadnjega kotička napolnili tudi domače zamrzovalnike. Kaj zdaj početi z grahom, ki ste ga kupili?

Zamrznjen grah v filmih največkrat vidimo v vlogi hladilnega sredstva na čelu igralca, ki je v zgodbi ravno staknil buško. Doma pa zavoj velikokrat sameva s zamrzovalniku in čaka na boljše čase. Kako ga lahko uporabimo?

Čeprav med otroki in najstniki pogosto ni ravno v modi, je grah v resnici precej uporabna sestavina, v sebi pa skriva tudi lepo zalogo hranilnih snovi za naše telo. Kako torej uporabiti vrečko graha iz zamrzovalnika?

Zaradi blagega okusa ga lahko zmešate skoraj v vsako jed, ki ji manjka nekaj zelenega. Sladkim jedem se bomo sicer izognili, kar pa se tiče slanih, ga lahko brez pomisleka vkomponiramo vanje. Pomislite, kam vse ga dodata Jamie Oliver in Gordon Ramsay! 😉

Grahov pesto in pire

Grah boste skoraj brez truda spremenili v okusen pesto. V multipraktik stresite odtaljena zelena zrna, dodajte kanček oljčnega olja, strok česna in kos parmezana. Pesto lahko takoj namažete na kos popečenega kruha ali pa skuhate testenine in ga uporabite kot okusno omako.

Iz graha pa lahko nastane tudi okusen in sladek pire. Skuhajte ga kot običajno, nato pa ga spasirajte s paličnim mešalnikom in razredčite z vodo, v kateri ste ga kuhali. Začinite s soljo, poprom, muškatnim oreščkom ali parmezanom in obogatite z maslom ali smetano. Kuharski mojstri ga pogosto precedijo čez gosto cedilo, tako da dobijo zares gladko kremo.

Juhe in enolončnice

Grah bo popestril prav vsako juho, hkrati pa ne bo pokvaril njenega okusa in dodal potrebne vitamine. Pripravite lahko običajno grahovo juho, tako da ga skuhate z malce česna in smetane, lahko pa grah prikuhate tudi drugi zelenjavi in tako še povečate spekter pisanih barv enolončnice.

Recept: Kremasta grahova juha
Foto: Vibrant plate

Rižota in testenine

Gotovo poznate rizi-bizi, riževo prilogo, ki vsebuje grah. Slednjega pa lahko zakuhate tudi v rižoti, v kombinaciji z drugo zelenjavo, piščancem ali celo rakci. Grah lahko pustite v zrnju, ali pa ga rižoti oziroma testeninam dodate v obliki pesta, kot smo ga pripravili v prvem odstavku. Tako bo jed še posebno lepe in zelene barve.

Grah lahko zmešate tudi z jajci, ga dodate krompirju v pečici, ga primešate k piščancu ali pa le prelijete s smetano in omaka je nared. Je pa trenutni čas tudi priložnost, da malce eksperimentirate v kuhinji in pri tem predvsem uživate.

Recept: Grah s piščancem in testeninami

Fotografija: Getty Images

 

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana