Najbolj preprosta rešitev, kako pripraviti odlično juho iz vsake jesenske zelenjave

Juha iz jesenske zelenjave.

Skoraj iz vsake zelenjave lahko nastane odlična jesenska juhica.

Imate radi juhe? Jeseni se še posebej priležejo, kajne? Poleg tega, da nas pogrejejo od znotraj, vsebujejo tudi veliko hranilnih snovi, hkrati pa so odlična jed, da porabimo zaloge zelenjave v hladilniku.

Zelenjavne juhe so zares dobre, a če jih pripravimo le iz zelenjave in vode, ne bodo imele prave arome in globine okusa, kot bi si želeli. Z nekaj triki pa bo čisto vsaka zelenjava postala prava uteha.

Kuhajte s sezonsko zelenjavo

Tudi če doma nimate vrta in posledično sezonskega pridelka, v trgovini izbirajte med sezonsko zelenjavo. Zimski paradižniki so namreč precej brez okusa, prav tako druga zelenjava, ki je izven sezone uvožena iz daljnih krajev. Kupujte torej tisto, kar je trenutno zrelo na vrtovih. V teh dneh lahko v trgovini najdete na primer odlične buče.

Uporabite pečico

Jesenske pridelke in nakupe moramo nato na juho dobro pripraviti. Največ okusa bomo iz njih izvabili tako, da jih najprej spečemo. V pečici bo zelenjava malce karamelizirala, prav tako pa jo bomo s pomočjo toplote zmehčali. Pečico prej segrejte na 180 do 200 stopinj Celzija, pekač obložite s papirjem za peko, nato pa zelenjavo narežite, zabelite z oljčnim oljem, solite in popoprajte ter porinite v pečico. Ker govorimo o vseh vrstah zelenjave, vam težko narekujemo, koliko časa naj se peče, priporočamo pa, da jo v pečici pustite vsaj dvajset minut do pol ure.

Okus pečene zelenjave lahko še ojačate tako, da ji dodate kakšno šalotko, čebulo ali strok česna. Eksperimentirate lahko tudi z različnimi začimbami. Buči lahko dodate muškatni orešček, paradižniku pa origano ali baziliko.

Izberite tekočino

Ko bo iz pečice pričelo dišati, je to znak, da bo kmalu čas, da zelenjavo vzamete iz nje. Pečena buča, cvetača, brokoli, paradižniki, zelena in ostale sestavine naj se malce ohladijo, a morajo še vedno ostati tople. Nato je čas, da izberete tekočino, ki jo želite dodati. V kozici lahko segrejete vodo, juha pa bo še bolj okusna, če segrejete jušno osnovo, mleko ali kokosovo mleko. Ko bo tekočina pričela brbotati, je čas, da jo združite z zelenjavo in vse skupaj povežete v slasten obrok.

To lahko storite tako, da tekočino in zelenjavo skupaj stresete v blender, zmiksate in juha je nared. Lahko pa uporabite tudi palični mešalnik. V lonec, kjer ste segreli jušno osnovo ali mleko, dodajte pečeno zelenjavo in zmiksajte.

Še ščepec soli …

Juha je pripravljena, če pa ji manjka še kakšen ščepec soli, popra ali kajenskega popra, jo še dodatno začinite po svojem okusu. Če si želite bogatejši okus, lahko na primer bučni juhi dodate nekaj kapljic soka pomaranče, paradižnikovi ščepec timijana, kakšni drugi zelenjavi pa malce ingverja. Skratka, prepustite domišljiji prosto pot.

Poizkusite še: Tako boste rešili nekatere preveč slane ali pekoče jedi

Fotografija: Getty Images

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana