Paradižnik – točno takšen, kot mora biti

K trajnostno naravnanemu življenjskemu slogu in zdravi prehrani spada tudi raba lokalno pridelanega sadja in zelenjave. Če je pridelek zrasel na našem vrtu ali smo ga kupili pri okoliških pridelovalcih, vemo, da jemo dobro in neoporečno, hkrati pa podpiramo samooskrbo oziroma skupnost.

Se že veselite sladkih češenj, jagod, hrustljavih redkvic in sočnih paradižnikov? V nestrpnem pričakovanju prvih pomladanskih sadežev te poživljajoče rdeče rastline je vsako leto še posebej pestro tudi v Renkovcih v Pomurju, kjer se pripravljajo na prav luštno opravilo.

Pridne roke in veliko ljubezni

V posebnem rastlinjaku za integrirano pridelavo namreč uspeva pravi sočen, mesnat slovenski paradižnik, ki raste na popolnoma naravni podlagi – mešanici iz šote in kokosovih vlaken. To mu zagotavlja dobre razmere za rast, zorenje plodov in prijetno počutje, ki se kažejo v njegovem polnem okusu in obilni vsebnosti vitaminov. Ko dozorijo – na policah jih že najdete –, jih pridni delavci z veliko posluha ročno oberejo, sortirajo in poskrbijo, da paradižniki, ki jih poznamo pod imenom Lušt, zreli in sočni pristanejo tudi v vaših rokah.

Čmrlji – dokaz, da ni strupenih škropiv

Da način pridelave poteka popolnoma brez strupenih škropiv, dokazuje dejstvo, da so del stalne favne v rastlinjaku čmrlji, ki oprašujejo paradižnik. Sicer bi namreč takoj poginili. Če pa rastline ali plodove vseeno napadejo škodljivci, imajo tako v rastlinjaku naravne sovražnike, t. i. plenilce, ki nemudoma opravijo z njimi.

Visoka vsebnost hranljivih snovi

Poleg obilja vitaminov je paradižnik Lušt obogaten z minerali kalcijem, železom in magnezijem, njegova najbolj pomembna sestavina pa je eden najmočnejših antioksidantov likopen, ki naj bi preprečeval raka na prostati, pomagal koži, da se upira UV-žarkom in zaviral nastanek srčnih bolezni. Tudi splošno je znano, da naj bi uživanje paradižnika pomagalo pri preprečevanju bolezni srca in ožilja.

Več sort za več vrst jedi

Luštov paradižnik je primeren tako za omake kot za odlične solate ali osvežujoč dodatek k sendviču. Vaše mize lahko krasi v več oblikah, saj lahko izbirate med več sortami: od klasičnega grozdastega do manjšega grozdastega paradižnika, ki ga imenujejo Mali Lušt; do velikega paradižnika, ki mu po domače pravimo volovsko srce, ter češnjevega ali slivovega paradižnika ter Luštka, mešanice štirih različnih češnjevih paradižnikov.

Ste vedeli, da je Luštov paradižnik na prodajnih policah vedno svež? Še en razlog, da si privoščite preverjeno, sočno, zdravo in domače – slovensko.

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed