Pozabite na bučke, letošnji trend so rezanci iz jajčevcev!

Se še spomnite, kako so nas lansko poletje navduševali zoodli oziroma rezanci iz bučk?

Letošnjo sezono navdušujejo jajčevci! Iz njih bomo prav tako naredili odlične rezance, le na malce drugačen način. Zelenjavne testenine so namreč nadvse priljubljene, saj v nasprotju z običajnimi takšni rezanci niso tako težki za naš želodec. Prav tako nam zelo pomagajo, ko smo na dieti in si zaželimo špagetov.

Jajčevci so malce čudna zelenjava. Nihče pravzaprav ne ve, kakšen okus imajo, pa tudi ni veliko jedi, v katerih bi jajčevci igrali glavno vlogo.

Priporočamo še: Jajčevci: Triki za fit pripravo

Jih lahko jemo surove?

Ne ravno. Če jih boste poizkusili, se vam ne bo pripetilo nič hudega, a načeloma potrebujejo toplotno obdelavo, saj tako pridobijo tudi okus. Kot že obljubljeno, bomo danes iz njih pripravili poletne rezance. Gre za precej podobno jed, kot so bučkini rezanci, le da tu ne bomo potrebovali tiste posebne naprave za rezanje zelenjave, niti rezancev ne bomo predhodno solili.

Rezanci iz jajčevcev so pripravljeni nadvse hitro, njihova največja prednost pa je, da so zelo vpojni, zato bodo dobro vpili omako, ki jim jo boste dodali. Prav vsak grižljaj bo nadvse okusen, hkrati pa vam ne bo povzročal slabe vesti, ker, saj veste, zelenjava skoraj ne šteje, kajne?

Priprava

Jajčevce moramo najprej olupiti, da bodo vsi rezanci enaki. Ko se znebimo vijolične barve, zelenjavo narežemo na tanke trakove. Na »julienne«, če poznate tehniko, ki jo velikokrat omenijo v kuharskih oddajah in knjigah. Če imate doma kakšnega gospodinjskega pomočnika, ki vam pri tej tehniki priskoči na pomoč, super, sicer pa vam tudi rezanje z nožem ne bo vzelo toliko časa.

Nato na ponvi segrejte oljčno ali sezamovo olje, dodajte naše »rezance« in jih dušite 3 do 5 minut. Nato vse skupaj prelijte s poljubno omako. Ker je ta zelenjava nevtralnega okusa, lahko precej eksperimentirate. Od preproste česnove, kjer prepražite malce česna in dodate čilijevo pasto, ki jo kupite v trgovini (da, presenetilo vas bo, kako okusna je lahko tako preprosta jed), do bolonjske ali takšne z rakci.

Pa dober tek!

Preverite še: Papir za peko: Vsi presenetljivi načini za uporabo

Fotografija: Getty Images

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana