Sezona buč: Porabite bučna semena

Sezona buč je tu in gotovo ste letos kakšno razrezali tudi vi. Kaj pa ste naredili s semeni?


Jesen je s seboj seveda prinesla buče, a z njimi nikakor ne gre čakati na noč čarovnic. Na našem portalu ste lahko odkrili že kar nekaj receptov, kako lahko na mnoge načine pripravite bučno meso. A slednje ni edino, ki tekne na krožniku. Prava zakladnica so tudi bučna semena, ki jih velikokrat spregledamo in zavržemo.

Kako zdrava so, pričajo zdravilne lastnosti bučnega olja, o tem, kako izbrati pravega, pa lahko preberete tukaj. In ker bučno olje seveda proizvajajo iz bučnih semen, ste lahko prepričani, da so nadvse okusna.

Za kaj vse jih lahko porabite?

Najprej je seveda prav, da vam pojasnimo, kako bučo pravilno očistiti. Ko je ta razrezana, je najlažje, da semena iz nje izdolbete z veliko žlico. Opazili boste, da so malce lepljiva in prepletena z ostanki bučnega mesa. Najbolje je, da jih operete pod tekočo vodo, nato pa na štedilniku zavrete kozico slane vode ter vanjo potopite semena. Po dobrih petih minutah jih odcedite in osušite na svežnju papirnatih brisačk, lahko pa uporabite tudi kuhinjsko krpo. Nato semena prelijte z malo oljčnega olja (lahko dodate tudi sol in poljubne začimbe) ter jih za 10 minut postavite v pečico, ogreto na 180 stopinj Celzija.

Pripravite prigrizek

Bučna semena so odličen vir vlaknin pa tudi vitaminov in mineralov, zato veljajo za odličen prigrizek. Kot smo napisali zgoraj, priporočamo, da jih začinite in shranite v neprodušno zaprto posodo ter po njih posežete vsakič, ko vas med glavnimi obroki zgrabi želja po malici. Bučna semena se odlično ujemajo s čilijem, papriko, kumino in medom. Seveda pa vam tu puščamo proste roke. Shranjena bodo počakala do tri dni, nato pa bodo izgubila svojo hrustljavost.

Pomešajte jih v granolo

Če pripravljate svojo granolo, bodo bučna semena odličen dodatek. Prepražite jih tako, kot smo opisali zgoraj, nato pa jih primešajte kosmičem, rozinam in drugemu suhemu sadju, ki ga ponavadi uživate za zajtrk.

Specite kruh

Če imate radi kruh s semeni, nikar ne skoparite z bučnimi. Primešate jih lahko že v testo, potresite pa jih tudi po vrhu.

Dodajte semena k jedem

Vsaka jed naj bi vsebovala tudi hrustljavo noto. Če ste torej skuhali juho, jo lahko popestrite s hrustljavimi semeni, bučna pa seveda lahko posujete tudi po testeninah, rižotah in drugih jedeh, saj so nadvse univerzalnega okusa.

Poizkusite še: Štrudel torta, ki se ji ni moč upreti

Fotografija: Thinkstock

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana