Tako bo bolonjska omaka veliko boljša kot ponavadi

Skoraj ne poznamo človeka, ki ne bi oboževal testenin. In če ravno ni vegetarijanec, ne človeka, ki ne mara bolonjske.

Bolonjska omaka je prava kulinarična klasika, ki jo, čeprav gre za italijansko tradicionalno jed, nadvse pogosto kuhamo tudi v Sloveniji. No, pravzaprav povsod po svetu. Vsak dom ima svoj skrivni recept za bolonjsko in obstaja na tisoče in tisoče različic te omake, ki jo seveda najbolje pripravijo italijanske none. No, vsaj tako pravi Massimo Bottura, ki mu, kar se kulinarike tiče, kar zaupamo.

Ali gre za ragu, avtentično bolonjsko ali mesno omako, o vaši različici danes ne bomo sodili. Ker pa jo kuhamo tako pogosto, smo zbrali nekaj nasvetov italijanskih babic, s katerimi triki lahko domačo bolonjsko omako dvignemo na malce višji nivo. Veseli pa bomo tudi, če nam na facebooku dodate še kakšno svojo skrivnost, ki vas pripelje do odličnih testenin.

Mešano meso

Izbira mesa zelo vpliva na končni rezultat naših testenin po bolonjsko, konec koncev gre za mesno omako. Načeloma se jo pripravlja iz govejega mesa, a mnogi so prepričani, da je omaka bolj okusna, če je meso mešano. Michelinov chef Massimo Bottura govedino rad razredči z jagnjetino, saj ima omaka tako bogatejši okus, pravi. Spet drugi imajo raje mešanico svinjine in govedine. Vsekakor pa je pomembno, da izberemo kakovostno meso. Najbolje je, če ga vzamemo pri mesarju, ki pred nami zmelje izbrani kos. Pakiranemu mesu iz trgovine pa se v tem primeru raje izognimo, saj je navadno precej pusto, kar bo pokvarilo našo omako.

Vino

Če do sedaj v omako niste dodajali vina, le poizkusite. Večina chefov, pa tudi tradicionalni recept, priporočajo, da v omako dodate nekaj kapljic vina. Tudi do pol kozarca, saj bo alkohol tako in tako med kuhanjem izhlapel. Najbolje je, da v omako vlijete rdeče vino, bogatejši okus kot ima boljše je. Če pa pri roki nimate rdečega, je bolje, da uporabite belega, kot pa da vino izpustite.

Lovorjev list

Pri nas lovorjev list radi dodamo v ričet, golaž in druge jedi na žlico, ko pa pripravljamo testenine, včasih malce pozabimo nanj. Gre za čudovito mediteransko začimbo, ki je pri bolonjski ne gre izpustiti. Vsakič, ko kuhate bolonjsko, dodajte en lovorjev list in opazili boste razliko. Če jo imate pri roki, pa ne bo škodila niti vejica rožmarina, ki jo kar celo skuhajte v omaki in jo pred postrežbo odstranite.

Sladkor

Čeprav pripravljamo slano jed, to marsikdaj izboljša žlička sladkorja. Morda se vam zdi malce čudno mešati meso in sladkor, a verjemite, da vam ne bo žal, če v omako zmešate majhno žličko. S tem boste poudarili naraven okus paradižnika in omaki pričarali bogatejši okus.

Sekljanje

Način, na katerega boste sesekljali sestavine, ki sodijo v omako, ima lahko velik vpliv na okus. Pri bolonjski, kjer bi radi čim bolj učinkovito zmešali mleto meso z ostalimi sestavinami, je najbolje, da zeleno, čebulo, korenček in ostale sestavine sesekljate na čim bolj enakomerne drobne kocke. Tako se bodo okusi nežno zmešali skupaj.

Preberite še: Kultne jedi: chili con carne

Fotografija: Getty Images

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana