Tako boste pravokotni list papirja za peko preprosto spravili v okrogel pekač

Maj je čas jagod in ni boljšega od čudovite jagodne torte ali spomladanskega jagodnega kolača. Da bo peka preprostejša, danes razkrivamo trik s papirjem za peko.

Vsi, ki ste že pekli torto ali kolač v okroglem kovinskem modelu, veste, kako nadležno je mečkanje papirja za peko, da se testo ne bi prijelo na pekač. Pravokotna oblika lista namreč ni prilagojena okroglemu modelu in večkrat se nam zgodi, da papir za peko strgamo, ko ga želimo položiti v pekač.

Tekoče testo tako včasih spolzi skozi luknjice raztrganega papirja, se zapeče na dno pečice, naša kuhinja pa postane zadimljena in vonj po zažganem preglasi sladko aromo kolača. Kako se temu izogniti?

Trik z vodo

Na srečo smo na spletu naleteli na odličen trik, kako obiti zgoraj opisan položaj. Papir za peko najprej zmečkamo in ga podržimo pod tekočo vodo. Ko vidimo, da se je nekoliko omehčal, ga previdno ožamemo, nato pa zopet razprostremo. Ko je moker, se bo precej bolj voljno prilagodil okrogli obliki pekača, seveda pa moramo paziti, da nežnega papirja ne strgamo. Ko se papir drži roba modela, testo preprosto vlijemo vanj ter nadaljujemo po receptu, kot bi sicer.

Različica z oljem

Druga možnost pa je tudi ta, da si pomagamo z oljem. Stene pekača dodobra premažemo z maščobo, nato pa nanje položimo papir za peko. Pustimo minuto, da se papir malce zmehča in nato z roko pogladimo papir, da se bo popolnoma prilegal. Šele nato v obložen pekač vlijemo testo in ga porinemo v razgreto pečico.

Zdaj pa je čas, da le še izberemo popoln recept za naš majski posladek. Spodaj pripenjamo nekaj naših najljubših.

Odličen čokoladni kolač, čeprav brez jajc, mleka in masla
VIDEO: Najbolj preprost biskvit z jagodami in smetano, ki naredi vtis
Pudingova pita z bezgovimi jagodami

Fotografija: nikkytok/Getty Images

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana