Tako pravilno naredite golaž, najbolj znano enolončnico na svetu

Si tudi vi v hladnejših dneh želite jedi na žlico? Potem vam bo še kako prišel prav recept za golaž, najbolj znano enolončnico na svetu.

Verjetno že veste, da golaž izvira z madžarskega konca, od koder smo ga Slovenci z veseljem prevzeli. A golaž ni bil od nekdaj bogata rdeča mesna omaka, kakršnega poznamo danes. Ime jedi izvira iz besede gulyas, ki označuje pastirje, ki so nekoč na dolge poti gnali svoje črede goveda. S seboj so imeli seveda malico.  Začinjeno, kuhano in nato sušeno meso so spravili v ovčje želodce, ki so mu med potjo dolili vodo, da so ga rehidrirali in dodali še čebulo, svinjsko mast ter še kakšno krepčilno sestavino. Vse skupaj so nekje pod milim nebom na ognju skuhali v železni posodi. Če so kje na poti uspeli ujeti še kakšno divjo svinjo, so njeno meso prav tako dodali v lonec.

V 15. stoletju pa so se pričeli turški vpadi, a čeprav domorodci na tem koncu Evrope niso bili veseli Turkov, pa so za svojo sprejeli papriko, ki so jo ti prinesli s seboj. Tisto v prahu so tako Madžari dodali v svoj golaž, jed razvijali še par stoletji, nato pa jo leta 1800 razglasili za svoj nacionalni ponos.

Tako morda bolje razumemo, zakaj in kako je jed nastala, na srečo pa je v naših kuhinjah gotova veliko prej kot v nekaj stoletjih. Gosto mesno juho bomo danes pripravili na pravi avtentičen madžarski način – s krompirjem!

Kuhanje zahteva kar nekaj časa, recept pa je pravzaprav čisto preprost in sestavljen iz le nekaj korakov. Najprej prepražimo čebulo, dodamo na kocke narezano govedino in dušimo. Nato dodamo začimbe, vodo in škrob, v tem primeru krompir, in še nekaj časa kuhamo.

Sestavine

  • 4 žlice rastlinskega olja
  • 2 veliki rumeni čebuli
  • 700 g na kocke rezane govedine
  • sol in poper
  • 35 g paprike v prahu
  • 2 čajni žlički majarona
  • 2 čajni žlički kumine
  • 2 stroka česna
  • 2 korenčka
  • 2 peteršiljevi korenini
  • 700 gramov krompirja
  • 1 paradižnik
  • 1 podolgovata rdeča paprika

Priprava

1. Segrejte olje v litoželezni posodi. Dodajte sesekljano čebulo, pokrijte in dušite z občasnim mešanjem, dokler ne postekleni. Povečajte ogenj in dodajte na kocke narezano meso, sol in poper.

2. Nepokrito mešajte približno 6 minut, da meso postane rjavo.

3. Dodajte mleto papriko, majaron, sesekljan česen in kumino. Mešajte dve minuti, da zadiši. Nato dodajte na kocke narezano korenje, peteršilj in 5 skodelic vode. Zavrite, znižajte ogenj in pokrito kuhajte 40 do 50 minut.

4. Nato pride na vrsto še na kocke narezan krompir. Vse skupaj kuhajte še 25 minut. Dodajte sekljano papriko in paradižnik, pomešajte in kuhajte še 10 minut. Solite in poprajte, postrezite z rženim kruhom.

Preberite še: Tedenski jedilnik: enolončnice, ki jih vsi radi kuhamo

Fotografija: Getty Images

Eva Natlačen
Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed