Toliko časa zdržijo pirhi na mizi in v hladilniku

LiliGraphie/Getty Images

V teh dneh barvamo pirhe. Dobro pa je vedeti, koliko časa lahko počakajo, preden jih pojemo.

Pisanke, pisanice, pirhi. V teh dneh se vse vrti okoli barv in tehnik, s katerimi bomo okrasili velikonočna jajca. V uredništvu Odprte kuhinje smo letos preizkusili tehniko negativa, ki smo jo podrobno razložili v tem videu. Razmišljali pa smo tudi že o ujemajočem dekorju za velikonočno mizo, ki ga lahko občudujete tukaj.

V velikonočno okrasitev vsako leto vložimo kar nekaj truda in časa. Zato nam je včasih po koncu praznikov kar malce škoda vse pospraviti in vreči v smeti. A ker govorimo o jajcih, moramo biti pazljivi in natančni, da ne bi prišlo do kakšnega neljubega dogodka. Zato smo preverili, koliko časa lahko pirhe hranimo na mizi in koliko v hladilniku, da se še vedno užitni in tako ne tvegamo, da bi postali gostitelji kakšnega nepovabljenega organizma.

Najprej seveda razčistimo, da govorimo o jajcih, ki ostajajo v lupini, saj ta notranjost ščiti pred vdorom bakterij iz okolice. Prav tako morajo biti kuhana, kar je seveda običajen postopek pri najrazličnejših tehnikah barvanja pirhov. No, če želimo pirhe zaužiti tudi po praznikih, jih je nujno hraniti v hladilniku, kjer bodo dobri še približno sedem dni. Če pa želite obarvana jajca kot del velikonočnega dekorja še nekaj dni razkazovati v košari sredi mize, priporočamo, da se po treh dneh njihovemu uživanju raje odpoveste. Velja namreč, da se kuhana jajca lahko okužijo že po dveh urah na sobni temperaturi.

Kako vemo, da se je jajce pokvarilo?

Ne glede na to, koliko dni bo minilo od barvanja pirhov, priporočamo, da jajce pred zaužitjem vseeno pozorno preučite Najprej preverite lupino, ali je še cela, in če je videti v redu, jajce olupite. Če se je jajce pokvarilo, bo to dejstvo takoj naznanil izjemno neprijeten vonj in v tem primeru ga nikar ne zaužijte. Prav tako jajce zavrzite, če je videti sluzasto ali kakorkoli nenavadno.

Preberite še: Poglejte, kako pravilno oblikujemo potico, da ima lepega polža brez lukenj (VIDEO)

Fotografija: LiliGraphie/Getty Images

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana