Toliko česna v prahu potrebujemo, da nadomestimo en strok

Česen lahko popestri marsikatero jed, od preprostih solat do juh in mesa. Kako ga pravilno dozirati?

Imate radi česen? Potem najverjetneje največkrat uporabite svežega in njegove stroke odmerjate v čim večjih številkah. Čeprav poznamo mnoge trike, kako ga najhitreje, najbolj elegantno in v čim manj potezah olupiti, pa se mnogi temu opravilu vseeno raje izognejo. (Tisti, lahko preizkusite česen olupiti na ta način. Morda pa vam bo ljubši trik Marthe Stewart. Ali pa tretji preprost način.)

Hranjenje česna

No, tisti, ki ne prenesejo lupljenja in sekljanja česna, se raje zatečejo k česnu v prahu. Mnogi bi se strinjali, da slednji jedem ne doprinese takšne arome kot sveži stroki, je pa res, da ima tudi česen v prahu svoje prednosti. Najbolj očitna je verjetno njegova enostavnost uporabe, saj ga le stresemo iz stekleničke z začimbo. Prav tako ga ni treba lupiti, sekljati in v naši kuhinji zdrži veliko dlje kot pa sveži stroki. In ko smo že pri hrambi česna. Veste, kje ga morate hraniti? Nikar v hladilniku. Poleg svetlobe je namreč vlaga njegova največja sovražnica, ki bo povzročila, da se na njem prične nabirati plesen. Svetloba pa bo povzročila, da iz strokov počasi pričnejo poganjati zeleni poganjki. Česen je tako najbolje hraniti kot čebulo: v temnem, suhem prostoru.

Koliko žlic za en strok?

A vrnimo se k česnu v prahu. Najverjetneje vas zanima, koliko ga potrebujemo, da nadomestimo en strok česna? En strok lahko enačimo s približno eno čajno žličko česna v prahu. Ena velika žlica česna v prahu pa nadomesti približno tri stroke.

Kadar se vam torej ne ljubi lupiti in sekljati česna, lahko posežete po česnovem prahu, ki je odličen tudi za začimbo solat, saj tako med uživanjem obroka ne boste naleteli na koščke česna, kljub temu pa bo imela solata okus po njem. Če pa si vseeno želite svežega česna v solati, ne marate pa njegovih koščkov, lahko uporabite spodnji trik.

Trik za solato

Preden v skledo natrgate solatne liste ali primešate drugo zelenjavo, jo premažite s svežim strokom. Ta bo na stenah posode pustil močno aromo, ki se bo, ko boste dodali kis in olje ter solato, odlično pomešala s preostalimi sestavinami in solata bo imela tako ravno pravi okus po česnu.

Preberite še: 15 skrivnosti in nasvetov kuharskih mojstrov: Ana Roš

Fotografija: Getty Images

Eva Natlačen
Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed