Trije triki za lososa iz pečice, ki se ga ne boste nikoli naveličali

Losos je zelo pogosta izbira, ko si na krožniku zaželimo ribe.

Kako pogosto v svoj jedilnik vključujete ribe? Marsikdo si jih privošči redkeje kot meso, saj ne ve, kako bi se lotil priprave ribjega mesa. Zato predlagamo, da se priprave rib lotimo precej začetniško in v ribarnici izberemo rožnatega lososa. Navadno vam bodo ponudili kotlet ali file. Z izbiro slednjega si boste prihranili nekaj dela s kostmi in koščicami, sicer pa sta oba nadvse okusni izbiri.

Losos je odličen in okusen vir beljakovin in drugih hranilnih snovi, ki jih potrebuje naše telo za zdravo delovanje. Vsebuje tudi zelo pomembne maščobne kisline omega 3 in omega 6, presenetilo pa vas bo morda dejstvo, da gojeni losos vsebuje več slednjih, kot pa tisti, ki je svobodno plaval po vodi. Gojena riba namreč vsebuje tudi do trikrat več maščob kot divja, a kljub vsemu je seveda bolje izbrati divjega, če je to mogoče.

Lososa lahko pripravimo na različne načine, najbolj preprosto ga je v nekaj minutah popeči na ponvi, nadvse okusen pa je tudi iz pečice. Danes se bomo osredotočili na slednji način priprave, zato spodaj naštevamo nekaj trikov, ki bodo lososovo meso ohranili sočno, skorjico pa bolj hrustljavo.

Majoneza

Morda se sliši čudno, a če se vam velikokrat zgodi, da je losos suh, poizkusite z majonezo. Z njo premažite ribo, preden jo postavite v pečico. Na ta način bo losos ostal sočen, hkrati pa majoneza v tem primeru deluje kot lepilo. Tako lahko čez njo posujete začimbe, semena ali kakšen drug dodatek, ki se bo odlično zapekel na skorjico. Majoneza pa bo mesu dodala tudi okus.

Specite ga hitro in na visoki temperaturi

Losos bo najboljšega okusa, če ga spečete hitro in na visoki temperaturi. Majoneza na njem bo delovala tudi kot zaščitna plast, ki bo preprečila, da se skorja preveč zapeče. Če boste pečico predhodno segreli na 200 stopinj Celzija, bo losos tako potreboval le slabih 10 minut in bo nared. Če pa pečete brez dodatka majoneze, priporočamo, da pečico segrejete le na 150 stopinj Celzija ter ribo pečete 20 minut.

Lososa pecite s kožo

Ko je ribja koža sčiščena lusk, je užitna, če jo boste pojedli, pa je seveda odvisno od vašega okusa. Ne glede na to, ali imate kožo radi ali ne, pa ribo vedno pecite s kožo vred, saj bo ta ohranila sočno meso, odstranite pa jo šele, ko bo riba pečena.

Preberite še: Tedenski jedilnik: odlične jedi, pripravljene z malo truda

Fotografija: Getty Images/magrig

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed