Trik, kako ovelemu in gumijastemu korenju vrniti svežino

Fotografija: Merinka/Getty Images

Ko na dnu predala v hladilniku najdete korenček, na katerega ste malce pozabili, še ni čas, da ga zavržete.

Korenje imamo doma pogosto na zalogi, saj ga lahko uporabimo v najrazličnejših receptih. Brez njega si ne predstavljamo prave goveje juhe, dodajamo ga v rižote in enolončnice. Ker je v trgovinah navadno na voljo v paketih, kjer je v zabojčku skupaj zapakiranih kar nekaj korenčkov, nam ga včasih ne uspe porabiti v celoti, preden začne veneti.

Preberite še: Kam je izginila: napake, ki jih naredite pri kuhanju špinače

Korenje vsebuje mnogo dragocenih hranilnih snovi, predvsem vitamina A in beta karotena. Mimogrede, njegovo perje vsebuje še več teh snovi, zato zelenja nikar ne vrzite v smeti, temveč si ga nasekljajte v solate. Sveže korenje je zato dobro pogosto uživati kar surovo, seveda pa z njim nadvse radi tudi kuhamo. Kaj pa s korenčki, na katere v hladilniku malce pozabimo?


Po nekaj dneh v hladilniku ali shrambi korenje izgubi svojo čvrstost in hrustljavost ter postane mehko in gumijasto. Nič kaj vabljivo, da si ga privoščimo kot zdrav prigrizek. A ker kar do 95 odstotkov te rastline sestavlja voda, jo moramo v resnici le rehidrirati in vrnili ji bomo svežino.

Tudi tokrat nam je upanje povrnil tiktok. Naleteli smo namreč na video, ki je množice prepričal, da starega korenja ne zavržejo. Avtorica domislice namreč pravi, da to ovenelo zelenjavo namočimo v kozarec vode za 5 minut in zopet bo sveža in hrustljava. Trik v resnici deluje, za večji učinek pa priporočamo, da ga v vodi pustite dlje. Najbolje, da se namaka vsaj eno uro.

Deloindom.si: 3 ideje za ureditev majhnega balkona

Fotografija: Merinka/Getty Images

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana