Trik, kako shraniti banane, da bodo dlje ostale rumene

Banane naj bi na usta vedno privabile nasmešek, poleg dobre energije pa nam namenijo tudi kup hranilnih snovi.

Banane so eden izmed najpogosteje zaužitih tropskih sadežev pri nas, v trgovinah pa so na voljo v vseh letnih časih. So izjemno hranilne in velikokrat v naglici potešijo lačen želodček. Bogate so s kalijem in drugimi vitamini, zaradi priročnega pakiranja, ki nam ga je namenila narava, pa so odlična malica, ki jo lahko vzamemo s seboj na pot. Skratka, vedno jih je pametno imeti na zalogi.

A podobno kot drugi sadeži, tudi banane ne držijo dolgo in prav velike zaloge si ne moremo narediti. Po prihodu iz trgovine ali s tržnice bodo doma počakale nekaj dni, nato pa bodo počasi postale rjave. Tega si seveda ne želimo, zato smo pobrskali po spletu, kako bi jih obdržali sveže dlje. In našli rešitev.

Ovite v folijo zdržijo dlje

Ugotovili smo, da ti sadeži zorijo počasneje, če njihov vrh oziroma pecelj zavijemo v plastično ali aluminijevo folijo. Ker naravno sproščajo plin etilen, ki pospešuje zorenje, pa je še bolje, če vsak pecelj banane zavijemo posamezno. Eksperiment je namreč pokazal, da banane, ki jih ne ovijemo v folijo, postanejo rjave nekaj dni prej od tistih, ki smo jih ovili. Posamezno ovite pa držijo še dan dlje.

Gotovo je torej, da trik s folijo deluje, ni pa najbolj ekološki, razen če ves čas uporabljamo en in isti kos folije za ovijanje. Sicer pa priporočamo, da banane kupite v količinah, ki jih lahko pojeste v približno štirih dneh po tem, ko ste jih prinesli iz trgovine, saj bodo približno toliko časa ohranile pravo barvo. Ko bodo dosegle ravno pravo zrelost, pa jih postavite v hladilnik, saj boste tako proces zorenja še upočasnili za dan ali dva.

Oh, in še nekaj. Če se vam zgodi, da so banane potemnele, še preden ste jih uspeli pojesti, nikar ne razmišljajte, da bi jih vrgli v smeti. Rjave raje porabite za tale odličen bananov kruh.

Preberite še: Klasike z Urško Fartelj: kako naredimo najboljši biskvit za rulado

Fotografija: Getty Images/pkstock

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana