VIDEO: Kako brizgamo cvetlice (z Uršo Sonnenwald)

Pomlad nas že razveseljuje in kmalu bo vse v cvetju. Do takrat pa si ga lahko pričaramo kar na torticah. Kako s kremo, dresnirno vrečko, pravim nastavkom in malce spretnosti izdelamo šopek vrtnic, sončnico, cvetoči kaktus in cvet vrtnice?

Urša Sonnenwald, ki jo poznamo pod imenom Cukerčki, je že naša stara znanka. Z njo smo pekli božične medenjake in čudovito poletno torto nagico s cvetjem. Tokrat nas uči, kako se lahko precej enostavno sami lotimo tortic, na katerih kar brsti od pomladi. Za tiste, ki nimate vrtnarske žilice, pa je Urša izdelala kaktus. Saj veste, z njimi res ni veliko dela.

Priporočamo še: Poznate razliko med mafinom in kapkejkom?

Preden zavihate rokave, pa še nekaj osnovnih pravil …

– Urša priporoča brizganje s švicarsko masleno kremo (recept spodaj), saj je izjemno stabilna (sploh s čokolado) tudi v vročem vremenu, na pultu nas počaka tri dni, v hladilniku pa še dlje. Lahko jo celo zamrznemo. Je zelo svilnata in kot nalašč za brizganje cvetlic. Hitrejša različica kreme je seveda maskarpone s čokolado, navadna maslena krema in podobne, a opozarjamo, da se bodo takšne rožice hitreje stopile in razpackale. Za pomembnejša slavja, ko se sladice bohotijo na sladkih omizjih tudi cel dan, se raje odločite za švicarsko masleno kremo.

– Barvila so najboljša v pasti, saj jih uporabimo res za konico zobotrebca ali dve. Zavedati se moramo, da ta, čeprav jedilni dodatek, vsebuje kopico snovi, ki niso zdrave, zato je bolje, sploh če pečemo za otroke, uporabljati kakovostne primerke iz trgovin s slaščičarskimi pripomočki, da se izognemo velikim količinam.

– Ko brizgate, ne objemajte vrečke s celo dlanjo, saj boste kremo preveč ogreli, posledično pa ne boste mogli nabrizgati lepih cvetlic. Držite jo trdno bolj proti vrhu (ne imejte mlahavih rok) in kremo potiskajte s tremi prsti (sredinec, prstanec, mezinec). Lažje boste delali z manjšimi vrečkami (kot v videu).

– Ker je krema zelo kalorična in bogata, Urša priporoča, da se odločite za preprosto testo za mini tortice (kapkejki) ali mafine, sicer bo vse skupaj pretežko za naše želodce. Pravi tudi, da recepti, ki obljubljajo povsem ravne kolačke, v tem primeru niso najboljši, saj bomo porabili veliko več kreme.

– Preden začnemo z brizganjem cvetlic, vsak kolaček izravnamo z malce kreme.

– Cvetlice lahko brizgamo tudi na koščke peki papirja in jih postavimo v skrinjo, kjer se lepo ohladijo, nato pa jih prestavimo na kolačke. Tako lahko rožice pripravimo tudi vnaprej.

– Če imate kremo v hladilniku, jo vsaj pol ure pred brizganjem postavite na sobno temperaturo in še enkrat dobro zmešajte z mešalcem, da bo ponovno puhasta.

– Če boste nastavke kupovali, priporočamo, da se pred nakupom posvetujete s prodajalcem in mu pokažete naše fotografije. Tako boste lažje izbrali prave debeline in velikosti.

1. Šopek vrtnic

Nastavki: majhna zaprta zvezda (za vrtnice), okrogel nastavek za dekoriranje, ki naj bo čim manjši (za popke) in nastavek za dekoriranje 02 za brizganje listkov. Cvetove na popkih lahko naredimo brez nastavka, pa tudi pri popkih bi šlo brez, le majhno odprtinico moramo izrezati na dresirni vrečki.

2. Sončnica

Nastavki: ozek okrogel nastavek in nastavek za dekoriranje 02 za brizganje listkov. Oba sta enaka kot prej.

3. Cvetoči kaktus

Nastavki: širok nastavek za zvezdo 02, s katerim boste brizgali kaktus, ozka zaprta zvezda (kot ste jo imeli prej za šopek vrtnic), s katero boste naredili cvetove na kaktusih, in pa ozek okrogel nastavek za bodice.

Dodatno: piškotne drobtine, ki ponazarjajo puščavski pesek.

4. Cvet vrtnice

Natavki: nastavek za dekoriranje 02 za brizganje listkov (enak kot prej), nastavek za dekoriranje listov, s katerim naredimo vrtnico, in ozek okrogel nastavek za popke (enak kot prej).

Švicarska maslena krema

Urša je na spletu našla preverjen recept, ki se ga vedno drži. Pravi, da bo krema najboljša, če ji dodamo stopljeno čokolado, mnogim pa je všeč tudi brez nje. Švicarsko masleno kremo lahko zamrznemo, pomembno pa je, da jo pred uporabo še enkrat hitro zmiksamo, da bo ponovno puhasta. Navedena količina bo zadostovala za kakšnih 20 kolačkov.

Sestavine

– 3 beljaki
– 170 g kristalnega sladkorja
– 250 g masla
– ščep soli
– in še živilske barve ter 150 g bele čokolade

Priprava

1. Sladkor, beljake in sol damo v posodico iz nerjavečega jekla, pomešamo in postavimo nad vodno kopel. Naj voda ne vre preveč, da se nam ne bodo beljaki dobesedno ocvrli. Priporočamo, da jih nežno mešate ves čas, med tem pa s kuhinjskim termometrom pazite, da se beljaki ogrejejo na 60 do 65 stopinj.

2. Ko dosežemo želeno temperaturo, beljake prelijemo v mešalec in jih stepamo od 7 do 10 minut, da se ohladijo in narastejo.

3. Stepenim beljakom začnemo eno po eno dodajati kocke masla sobne temperature (ne sme biti premehko), pri tem pa imamo mešalec na srednji hitrosti. Na koncu dodamo še stopljeno čokolado, ki pa mora biti prav tako ohlajena. Če se nam masa sesiri, jo lahko še vedno rešimo. Mešalec poženemo na najvišjo hitrost in stepamo kremo, da bo ponovno gladka. Če je masa pretekoča, jo za nekaj časa postavimo v hladilnik.

Recepti za kolačke
Tortice z limono
Pisani velikonočni kolački s korenčkom (brez laktoze)

Fotografije in video: Sonja Ravbar

Mateja Delakorda
Mateja Delakorda

Kuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed