Vikend izziv: Riba v soli

Kako pripraviti ribo drugače, brez dodane maščobe, brez večjega truda in na eleganten, pravzaprav malce teatralno skrivnosten način?

Odločitev je na dlani: v soli! Strah pred novostjo je odveč. Postopek je preprost, končni rezultat pa vrhunsko pripravljena riba, kot nalašč za sprejemanje stoječih ovacij.

Katero ribo izbrati?

Za ta namen so primerne skoraj vse morske ribe, le malo večje naj bodo. (Sardele so res premajhne in pečene v soli težje najdemo.) Najlepše se speče ena sama večja riba, težka okoli kilograma, ki jo tudi najlaže prekrijemo s soljo, ali dve manjši, na primer brancina, oradi ipd.

2. Predpriprava ribe

Lusk ne smemo odstraniti, saj preprečujejo soli, da bi preveč prodrla v meso. Prav zato se najlepše spečejo ulovljene ribe, manj gojene, ker te navadno nimajo toliko lusk. Pomanjkanje prostora v ribogojnicah je namreč pogosto vzrok, da jim luske odpadejo, trdijo poznavalci. So tudi izjeme, denimo ribogojnica brancinov v Piranskem zalivu, katere ribe so prvovrstne in primerne prav za pripravo v soli. Če so vsi pogoji optimalni, se koža ribe prilepi na sol.

Pred peko ribam očistimo trebušno votlino, pri čemer pazimo, da je odprtina čim manjša. To nato ovijemo s folijo iz istega razloga, kot potrebujemo luske na ribah, lahko pa jo zapremo kar z ribjim mesom, ki ga zavihamo navznoter. Običajno v trebušno votlino vstavimo vejico zelišča, krhelj limone oziroma strok česna, ki okus ribe močno okrepi.

3. Solna obloga

Potrebujemo še sol. Veliko! Vsaj kilogram in pol, za večje ribe pa celo tri. Najprimernejša je groba morska sol. Nekateri jo pomešajo z jajčnim beljakom, da je še trdnejša (in potem potrebujejo kladivo, da solni ovoj razbijejo, sicer le vilice in nož), vendar navadno to ni potrebno, ker se sol povsem zadovoljivo sprime brez beljaka. Ta izbira je boljša, saj rahlo porjavelo in po ribah dišečo »pečeno« sol po peki praviloma zavržemo. Kam? Najbolje v morje, da mu vrnemo, kar je njegovo. Ravnanje je ekološko sprejemljivo, resda nekoliko potratno, četudi je sol najcenejša sestavina v kuhinji. Druga preverjena možnost je, da nekaj že uporabljene (čiste!) soli potresemo na dno pekača, nanjo položimo ribe in jih pokrijemo z novo soljo. Za vsak primer jo malce poškropimo z vodo, če presodimo, da je premalo vlažna, a običajno ni potrebno. Seveda je najbolje, da vedno vzamemo novo sol.

S čim ali kako ribo ponudimo? Brez dvoma je najboljša brez vsega, morda le s kančkom oljčnega olja in nekaj kapljicami limonovega soka.

Foto: Thinkstock

Kaj pa čiščenje rib: vam gre od rok?

Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.