Začetniška napaka, ki je ne smete zagrešiti pri peki na žaru

Pred nami so lepi dnevi, ki kar kličejo po pikniku na vrtu. A še preden pripravite žar, preberite spodnje vrstice.

V času karantene si je veliko ljudi krajšalo čas z nakupovanjem preko spleta in če ste tudi sami v tem obdobju postali ponosen lastnik novega žara, vas bo gotovo zanimalo, kakšnih napak ne smete zagrešiti pri njegovi uporabi. Začetniške napake pa se lahko pripetijo tudi tistim, ki si žar lastijo že dlje časa. Kot opaža kulinarični portal The Kitchn, je med navdušenci nad peko na žaru še posebej pogosta ena napaka. O njej se bomo danes poučili ter jo odpravili s svojih piknikov.

Segrevanje žara

Nadvse pomembno je, da vemo, kako žar deluje. Seveda nas o tem poučijo prodajalci v trgovinah, splet in navodila, ki v naš dom pridejo skupaj z žarom. A marsikdo pozablja, da je žar, ne glede na to, ali uporabljamo plinskega ali tistega z ogljem, potrebno segreti še preden se lotimo peke.

Tako kot pečica namreč tudi žar potrebuje nekaj časa, da se segreje na temperaturo, ki bo primerna za peko. V nasprotnem primeru se bo hrana pekla veliko dlje, tvegamo pa tudi, da se bo močno prijela na ploščo ali rešetke.

Koliko časa je potrebno, da se žar segreje?

Odvisno, katerega uporabljate. Če ste lastnik plinskega žara, nikar ne smete misliti, da je ta segret takoj, ko ga prižgete. Ogenj mora najprej segreti ploščo ali rešetke, zato je priporočljivo, da žar najprej segrevate vsaj 10 do 15 minut na najvišji temperaturi. Šele nato prilagodite ogenj receptu in na ploščo položite živila.

Če pa uporabljate žar na oglje, verjetno že veste, da mesa ne boste položili nad ravnokar zakurjen ogenj. Če ima vaš žar možnost, da oglje pred žarjenjem segrejete v posebnem dimniku, boste za predpripravo potrebovali slabe pol ure, v nasprotnem primeru morda kakšno minuto več. Ko je oglje segreto, žar pokrijete, da se segreje še njegova celota površina. Za to boste potrebovali dodatnih 15 minut, nikar pa ne pozabite v tem času odpreti zračnika, da zagotovite dotok svežega zraka.

Preberite še: VIDEO: Tiramisu z jagodami

Fotografija: Getty Images

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana