Zato nas kuhanje za druge osrečuje, pravijo znanstveniki

Kadar pripravljamo jedi za ljudi, ki jih imamo radi, to pomaga našemu zdravju, pravijo znanstveniki.

Kuhanje, peka in drugo kulinarično ustvarjanje nas ponavadi spravi v zelo dobro voljo, kajne? Sploh, če kuhamo za druge ljudi. Priprava prigrizkov za lačna usta, sploh peka slaščic, pravijo znanstveniki, pa poleg drugih osrečuje tudi nas. In to na več načinov.

Peka proti stresu

»Med peko lahko uporabimo svojo kreativno žilico, kreativno izražanje pa je povezano z našim dobrim počutjem,« za portal HuffPost razloži Donna Pincus, psihologinja in profesorica možganskih znanosti na bostonski univerzi. »Kreativnost nas osvobaja stresa, pa naj bo to ustvarjanje glasbe, slikanje ali pa peka slaščic,« dodaja znanstvenica. Izredno pomembno je namreč, da najdemo način, kako se vsakodnevno spopasti s stresom.

Priprava jedi za druge pa nas ne ščiti le pred stresom, temveč nam pomaga tudi pri izražanju čustev, pravi Susan Whitbourne, profesorica psiholoških znanosti na univerzi v Massachusettsu. Včasih namreč ne poznamo besed, s katerimi bi lahko svoja čustva opisali bolje, kot pa s pripravo jedi. Takšna dejanja so še posebej koristna za ljudi, ki sicer niso tako spretni z besedami. »Škatla doma pripravljenih piškotov bo vedno povedala dovolj in pomagala izraziti naklonjenost, sočutje in podobna čustva,« pravi Susan.

Življenje v tem trenutku

Peka za druge je prav tako dober trening za naše možgane, pravita zgoraj omenjeni znanstvenici. Pri pripravi jedi moramo biti namreč zbrani. Naši možgani so osredotočeni na točno ta trenutek, hkrati pa so tako zaposleni, da se težko obremenjujemo z drugimi problemi. Ob tehtanju sestavin, odmerjanju začimb in spajanju okusov težko mislimo še na kaj drugega in med procesom res živimo v trenutku. To nam predstavlja dober trening za naše možgane, saj je življenje v točno tem trenutku danes res pomembna veščina, ki nam pomaga do sreče. Prav tako pa se z njo znebimo stresa!

Peka proti slabim mislim

Kulinarično ustvarjanje pa nam pomaga tudi odganjati slabo voljo in misli. Med procesom peke ali kuhanja namreč razmišljamo o tem, kdaj bomo kaj postavili v pečico, kdo bo jed pojedel, kako jo bomo postregli in podobno. To pa pomaga zaposliti naše misli in preprečuje, da bi se zataknili v kakršni koli melanholiji, razlagajo znanstveniki.
Kuhanje za druge pa predstavlja še eno pozitivno stvar, ki nam celo krepi samozavest. S tem, ko smo za nekoga drugega pripravili jed, smo namreč naredili nekaj dobrega za zunanji svet. To nam daje dober občutek, počutimo se dobro in koristno, piše Huffpost.

Fotografija: Getty Images

Preberite še: Kifeljčar iz pečice z rožmarinom, domačo skuto in mlado čebulo
Eva Natlačen
Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed