Zmote, ki jih delamo v prestižnih restavracijah

Brez panike, bodite sproščeni, vljudni in držite se bontona.

Za nas gurmane so imenitne večerje v tako imenovanih ‘high-end’ restavracijah vedno poseben dogodek. A če tam ne jemo pogosto, se lahko počutimo malce nelagodno, saj smo prepričani, da se je treba držati posebnih pravil. Da boste v prihodnje bolj sproščeni, naj vam najprej povemo, da so skrbi odveč, saj je pomembno le, da smo vljudni in se držimo osnovnega bontona. Definitivno pa se moramo izogniti spodnjim napakam, ki so jih izpostavili sommelier Sur Lucero, chef elitne restavracije Timothy Hollingsworth, in strokovnjakinja na področju bontona Julia Esteve-Boyd.

V restavracijo pridemo brez rezervacije

Ko gre za slavne restavracije, je treba mizo predhodno rezervirati, saj so po navadi polne do zadnjega kotička. In čeprav se rezervacije večinoma da urediti prek spleta, je še vedno fino opraviti dobri stari telefonski klic. Tako se bomo lahko že vnaprej dogovorili tudi o posebnih zahtevah, alergijah in podobnem.

Oblečeni smo kot doma

Boljše restavracije po navadi zahtevajo zmerno mero urejenosti, poleg tega pa se bomo tudi sami počutili bolje, če se za priložnost uredimo malce bolj kot po navadi. Kavbojke odsvetujemo, sicer pa je pomembno le, da so obleke čiste, nepomečkane in sveže.

Pozabimo osnovna pravila bontona

Če kje, potem se moramo prav v restavraciji spomniti na oliko, ki so nam jo vcepili starši. Vedeti moramo, da se vzkliki in nagle geste za pozornost natakarja ne spodobijo. Namesto tega mu lahko subtilno namignemo, da ga potrebujemo. Preden naročimo pijačo, moramo počakati, da za mizo sedejo vsi gostje, ženske pa svojih torbic nikakor ne smejo postaviti na jedilno površino.

Ponovimo še, kako se pravilno držijo nož in vilice, da uporabljamo pribor tako, da začnemo jesti z nožem in vilicami, ki so najbolj oddaljeni od krožnika, ter da po zaključenem obedovanju pribor vzporedno postavimo na krožnik, kakor urini kazalci stojijo ob dvajset čez štiri.

Natakarja ne opozorimo na morebitne alergije

Naj gre za še tako imenitno restavracijo, je zdravje na prvem mestu. Nihče vam ne bo zameril, če se boste pred naročilom pozanimali o alergenih v hrani ter opozorili na živila, ki jih ne smete jesti. Seveda pa to ne pomeni, da si lahko neotesano izmišljujete vsepovprek.

Naročimo isto kot običajno

Nič ni slabega, če imate najljubšo jed, ki jo obožujete, a če le lahko, raje naročite kaj drugega. Tako si boste širili gurmanska obzorja, obedovanje v različnih restavracijah pa bo postalo prava pustolovščina, če boste vsakič doživeli nove okuse.

Vedno naročimo značilno jed, ki jo streže restavracija

Veliko restavracij ima na meniju prepoznavne jedi njihovega chefa, tako imenovane ‘signature’ oziroma jedi s podpisom, a tudi te niso vedno najboljša izbira. Priporočamo, da sledite svojim željam, predvsem pa v meniju poiščete kaj sezonskega. Prav tako je dobro, da v restavraciji, ki je znana po ribjih jedeh, naročite kaj morskega, v tisti, ki slovi po pripravi mesa, pa si le privoščite dober zrezek.

Bojimo se zastaviti vprašanja in ne zaupamo natakarju

Kadarkoli nismo prepričani o svoji izbiri, lahko za nasvet vprašamo natakarja. Svetovanje in pomoč pri izbiri ter izvedbi naročila sta namreč pomemben del njegove službe, ne le prinašanje krožnikov do mize. Ne bojte se vprašati po vinu, ki spada k jedem, ali sestavini v meniju, za katero slišite prvič.

Avtor naslovne fotografije: uygaar/Thinkstock

Preverite še: 5 čudovitih kulinaričnih profilov na Instagramu, ki jim morate slediti

Mateja Delakorda

Kuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.